Volledig scherm
Binnenplaats van verzorgingstehuis De Lindenburgh. © Pix4Profs/Chris van Klinken

Hof van Nassau in Steenbergen nadert voltooiing

STEENBERGEN - Eén voor één worden de steigers rondom het Hof van Nassau in Steenbergen weggehaald. Maar wie een rondje op het terrein van de voormalige Lindenburgh loopt, ziet ook: er is nog veel werk aan de winkel. En dat terwijl de eerste bewoners half november al hun intrek moeten nemen. 

Het gaat goed komen, zegt projectleider Nadine Verheuvel van tanteLouise. ,,De aannemer geeft aan dat we op schema liggen. Tot nu toe is de bouw voorspoedig verlopen.''

Werknemers van aannemersbedrijf De Nijs-Soffers zijn de komende weken nog wel zoet. Vloeren afwerken, ramen zetten en parkeerplekken aanleggen. De laatste hand wordt gelegd aan de huizen. Het project is opgedeeld in vier fasen. Fase 1, de huizen die het dichtst bij de Albert Heijn liggen, zijn het verst af, terwijl fase 4 nog wel wat werk kost. Daarna volgt er een grote, logistieke operatie. 

Bouwschoonmaak

,,We beginnen met de bouwschoonmaak'', zegt Verheuvel. ,,Dat zal wel een paar dagen in beslag nemen.'' Daarna is het de beurt aan het plaatsen van meubels, bedden, nachtkasten... ,,Noem het allemaal maar op. Tot de kleinste dingen toe. Dat moeten we allemaal nog gaan plaatsen.'' 

De eerste verhuizingen van bewoners staan gepland voor 19 november. In de week daarvoor gaan de medewerkers en vrijwilligers van tanteLouise het nieuwe Hof van Nassau goed inrichten. Bedden opmaken, eten en drinken in de kasten plaatsen. Daarna is het zaak om de bewoners te verhuizen, zonder dat ze er teveel overlast van hebben. ,,De bewoners die nu in Nieuw-Vossemeer zitten, zullen overdag in de Vossenburcht opgevangen worden'', geeft Verheuvel als voorbeeld. 

Moderner

Zeker is dat de bewoners straks in een veel moderner huis terecht komen. Er is plek voor 120 mensen. Zij komen in een blok per acht kamers bij elkaar te wonen. Met een gemeenschappelijke ruimte, waar ze ook met zijn allen kunnen koken. Iedere bewoner krijgt een slim polsbandje. Daarmee kunnen ze hun eigen deur openen, maar die van de buurman of buurvrouw niet. Op die manier kunnen ze niet verkeerd lopen. De medewerkers van tanteLouise hoeven hen dan niet te corrigeren en dat scheelt stress. Daarnaast is het voor hen straks net of ze in een gewoon wijkje wonen. Alles is er in het Hof van Nassau: een restaurant, een supermarkt en een fysiotherapeut. Willen ze uit eten? Dan moeten ze, net als ze thuis zouden doen, de jas aantrekken en naar buiten om naar het restaurant te gaan. En ook hier kunnen de bewoners straks niet verkeerd lopen: dankzij het bandje blijven deuren waar ze niet doorheen mogen dicht.

Maar voor het zover is, wordt er nog hard gewerkt aan de laatste loodjes. ,,Ik ben ook heel benieuwd hoe het gaat worden'', zegt Verheuvel.

  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom