Volledig scherm
De uilentijd is aangebroken. © Peter Vierenhalm

Hoe Baudet mij hakkelend een antwoord verschuldigd blijft over de xtc-wereld

boswachterscolumnHet is uilentijd. Je hoort het als je buitenkomt. Zo verlaten ransuilen hun wintergroepen en veroveren territoria.

Je hebt overal een tijd van. Een tijd van komen en een tijd van gaan, winter- en zomertijd en natuurlijk de pruimentijd. Momenteel is het uilentijd. Je hoort het als je buitenkomt, net voor of na het vallen van de avond.

‘Pooeep’

Quote

De flamboyan­te uitspreker van deze filosofi­sche wijsheid sprak ik vorige week nadat we beiden te gast waren bij Pauw en Jinek

Uilen hebben het druk momenteel. Steenuilen roepen nu volop hun langgerekt 'pooeep' om potentiële partners te lokken en concurrenten te waarschuwen. In Zeeland worden ze daarom ook wel 'poepuul' genoemd. Bosuilen daarentegen zijn de troepen al ver vooruit en broeden diep in dikke holle bomen op hun toekomstig kroost.

Ransuilen verlaten hun wintergroepen en veroveren territoria en kerkuilen laten hun spookachtig piepende-deurgeluid horen. En de uil van Minerva is ook neergedaald. Tenminste, dat hoorde ik deze week. De flamboyante uitspreker van deze filosofische wijsheid sprak ik vorige week nadat we beiden te gast waren bij Pauw en Jinek. Hij had het toen niet over uilen maar over het legaliseren van xtc. Ik sloeg hem op de schouder en vroeg of hij wel wist welke wereld daar achter schuil gaat. Dat eerste leverde me direct de hete adem van een bonkige beveiliger in m'n nek, het tweede bleef hakkelend onbeantwoord. Ach, je kunt ook niet alles weten.

Goede handen?

Wat wij momenteel vooral niet weten is wie de mensen zijn die namens de flamboyante uilenman in ons provinciaal parlement gaan zitten. En of bij deze mensen ons Brabants natuurschoon in goede handen is. Als we weer even van het dialect uitgaan is de naam van lijstaanvoerder Eric de Bie toch hoopgevend, maar meer weten we dan ook niet.

Laten we hopen dat ook deze club zich hard wil maken voor de noodlijdende biodiversiteit in onze mooie provincie, want anders denk ik dat de uil van Minerva er al snel weer klapwiekend vandoor gaat.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom