Volledig scherm
De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen (links) en luitenant-kolonel Jos van Berlo van de Koninklijke Luchtmacht zijn tevreden dat ze op 5 oktober een evenement met onder meer historische vliegtuigen kunnen houden op Vliegbasis Woensdrecht, voor inwoners, veteranen en personeel. © Peter de Brie

Historische toestellen landen op Vliegbasis Woensdrecht tijdens bevrijdingsevent

Bevrijding 75 jaarHOOGERHEIDE - Een vluchtprogramma met historische en moderne vliegtuigen vormt de grootste trekpleister van een evenement dat gemeente en Vliegbasis Woensdrecht zaterdag 5 oktober houden in het kader van 75 jaar Bevrijding. Er is ruimte voor 6000 bezoekers.

De dag is bedoeld voor inwoners van de gemeente, veteranen en personeel van de basis. Aanmelden is gratis, maar wel verplicht. Op de gemeentelijke website staat een link

Luchtvaartliefhebbers smullen bij het idee dat pronkstukken als de Harvard, Beaver, Hunter en Spitfire uit de vloot van de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht te Gilze-Rijen gaan landen op Woensdrecht.

,,Vaak staan zulke toestellen al klaar bij een open dag, maar het publiek kan bij ons al om 10.00 uur terecht. Vanaf 11.00 uur zien ze de vliegtuigen landen en taxiën naar hun plek. Daar blijven ze staan. Van 13.00 tot 13.45 uur zijn er vluchten met een F16 en de huidige PC-7-lestoestellen", vertelt luitenant-kolonel Jos van Berlo.

Tussendoor kunnen bezoekers tot 16.00 uur terecht bij een grote verzameling oude voertuigen en re-enactment met mensen die in oude outfits gebeurtenissen navertellen of -spelen. ,,Ook richten we een paviljoen in als Veteranencafé, waar gasten met oude en jonge veteranen kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt”, zegt projectleider Jan-Leendert Voetelink.

,,We laten de geschiedenis van onze vliegbasis zien, van voor, tijdens en net na de oorlog tot en met de tijd van nu", vult hoofd communicatie Carola de Groen aan. ,,Dus zijn er ook demonstraties van onze brandweer en de bergingsdienst.” Die is paraat bij actuele vliegtuigongevallen, maar wordt ook ingezet om oude wrakken alsnog te ruimen en de bemanning te bergen.

,,Bevrijdingsband Wachtpost 13 XXXL treedt op in onze kernen, maar speelt met haar Bergse, Woensdrechtse en Steenbergse leden ook op de basis. Bart van der Veen en Jim Raaijmakers richten een expositie in over de oorlog en voor kinderen is er een springkussen", aldus burgemeester Steven Adriaansen. ,,We zijn trots dat we zo samen met de Vliegbasis en onze inwoners stil kunnen staan bij 75 jaar bevrijding.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom