Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Ministerie van Defensie

Het mysterie van postcode 4617 GC

WOENSDRECHT - Apocalyps op de Bergse Plaat? Duinkerke aan de Binnenschelde? Wie de klachtenstatistieken over de Vliegbasis Woensdrecht van het laatste half jaar bekijkt, zou vermoeden dat er flink slag is geleverd boven de Brabantse Wal. 

Immers: het aantal meldingen is explosief gestegen, van 23 stuks in de vorige periode naar 120 nu. Dus had luitenant-kolonel Peter Hardenbol van de geluidsklachtencommissie COVM, die regelmatig openbaar vergadert in gemeenten met een luchtmachtbasis, donderdag iets uit te leggen in Hoogerheide. 

Nuance

De nuance volgde al snel: van de 120 meldingen kwamen er liefst 102 uit Bergen op Zoom, en welgeteld 87 van postcode 4617 GC op de Bergse Plaat. ,,Het gaat om één persoon. We hebben contact gezocht, maar dat loopt moeizaam”, verzuchtte Hardenbol. ,,We krijgen er geen vinger achter wat er bij deze man speelt. En de luchtmacht heeft hier niet extra of anders geoefend.”

Soms ervaren mensen meer overlast wanneer ze bijvoorbeeld door pensionering vaker thuis zijn overdag. Of die vlieger hier opgaat, blijft echter een mysterie. Want praten met Defensie wil deze meneer niet, maar bellen met de klachtenlijn des te meer. Tot soms zes keer per dag meldt hij rondcirkelende vliegtuigen. 

Extra telefoontjes

Opmerkelijk is dan weer wel dat op 23 juni, toen er een F16 erg laag, maar wel op de toegestane minimum hoogte over de Plaat vloog, er extra telefoontjes van diverse locaties kwamen, maar slechts eentje vanaf die ene postcode. 

De Bergse wethouder Patrick van der Velde bood hulp aan. Mocht Defensie geen contact krijgen, dan mogen ze hem als bemiddelaar ‘invliegen’.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom