Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

‘Het maken van een kloppend teeltplan is een flink gepuzzel’

Van 't LandAfgelopen weekend kon je tussen de regenbuien door het voorjaar al zien. Mijn zoontje Tomas en nichtje Zoë spelen het liefst buiten en konden hun lol niet op met stampen in de plassen. De bloesem van de perziken en nectarines bloeit, de bladeren van de kweepeerbomen staan al open en de kippen leggen ruim zeven keer zoveel eitjes als in de winter. Wij krijgen die eitjes dus niet meer alleen opgegeten, ondanks alle eierkoeken, cakes en omeletten die we bakken.

Volledig scherm
Samen lekker stampen in de plassen is wat Tomas en Zoë graag doen. Om hen heen scharrelen de kippen. © Irene Franken

Fijn ook dat al onze bijenvolkeren de winter overleefd hebben. Dat is altijd weer spannend: hebben ze genoeg eten gehad om de winter door te komen? Hebben ze geen bezoek gehad van een muis waar ze zich niet tegen konden verdedigen? Of is het volk niet opeens verdwenen? Deze zogenaamde verdwijnziekte hebben we namelijk ook al eens meegemaakt.

In deze periode buigen we ons ook altijd weer over de vraag: Waar zaaien en planten we welke groenten? De boomgaarden zijn natuurlijk makkelijk, die kunnen we niet verplaatsen. Maar de velden die er overblijven, wat komt daar? Daarbij moeten we rekening houden met vruchtwisseling: sommige gewassen mogen niet ieder jaar op hetzelfde veld geteeld worden. Zo kunnen sommige groentensoorten, zoals tuinbonen, maar één keer per zes jaar op hetzelfde veld en pompoenen één keer per drie jaar. Op die manier proberen we ziekten en beestjes, zoals aaltjes, te voorkomen.

Volledig scherm
Irene Franken © Tonny Presser © 2018

Door ieder jaar op een wisselend veld Afrikaantjes (Tagetes) te zaaien, gaan de aaltjes in de grond bijvoorbeeld dood. Zij eten namelijk van de wortelen van de planten en overleven dit niet. Na de bloei frezen we de bloemetjes onder en is ook dat weer goed voor de bodem.

Het maken van een teeltplan dat aan alle eisen en wensen voldoet, vinden we elk jaar weer een flink gepuzzel. Er zijn nogal wat zaken waar we rekening mee moeten houden. Zeker als er dan ook nog eens acht kinderen om aandacht vragen en we eigenlijk veel werk te doen hebben, waardoor iedereen maar met een half oor luistert, is dat best een gedoe.

Toch lijkt het weer gelukt. Op papier hebben we een plan liggen met wat waar moet komen. De eerste tuinbonenzaden zijn inmiddels met de zaaimachine gezaaid. Nu alleen nog wat nieuwe recepten bedenken om met al die eieren te gaan doen...

Irene Franken

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom