Volledig scherm
Reizigers op vliegveld in Istanbul © Elke van Wanrooij/Vera van der Heijden

‘Het is verschrikkelijk hier’; Elke en Vera al dagen vast op vliegveld Istanbul na sneeuwstorm

VEGHEL / BERGEN OP ZOOM - Extreem winterweer houdt grote delen van Turkije in zijn ban. Storm en hevige sneeuwval hebben het vliegverkeer van Istanbul verlamd. Duizenden reizigers kunnen al dagen geen kant op, zoals Elke van Wanrooij en Vera van der Heijden uit Veghel. ,,Moeders zwerven hier rond met huilende kinderen. Verschrikkelijk om te zien", zegt het tweetal tegen deze krant.

Het is vrijdagmiddag als Elke en Vera vanuit Amsterdam op het vliegtuig stappen naar Istanbul. Vanaf daar willen ze de overstap maken naar Uganda, om vrijwilligerswerk te doen voor straatkinderen en meisjes die seksueel misbruikt zijn. De reis verloopt in eerste instantie zonder problemen: de jonge vrijwilligers komen op tijd aan bij de gate en kunnen vrij snel het vliegtuig in. ,,Goed geregeld, zul je denken…”

'We zijn op de grond gaan liggen'
Niets blijkt minder waar. Urenlang zitten Elke en Vera opgesloten. Het vliegtuig vertrekt niet en keer op keer valt de stroom uit. Een hevige sneeuwstorm blijkt de boosdoener, een van de meest extreme die Istanbul ooit gekend heeft. Inmiddels is het elf uur ‘s avonds, de meiden kunnen nog steeds geen kant op. ,,We hebben ook nog steeds geen maaltijd gehad. Alleen een half glaasje cola. De broodjes waren op.”

Rond middernacht mogen de vrijwilligers het vliegtuig eindelijk verlaten. Gesloopt en zichtbaar vermoeid keren ze terug richting de gate. Daar horen ze, voor het eerst, dat er helemaal geen vliegverkeer mogelijk is. Maar stressen doen ze niet. ,,Want ons werd beloofd dat er over 24 uur nog een vlucht zou vertrekken. We zijn toen maar op de grond gaan liggen, om nog een paar uurtjes slaap mee te pikken."

Istanbul AirPort vol met gestrande, ofja gesneeuwde, reizigers. @NOS @ADnl @ADWestland #nieuws #sneeuwstorm waren we nog maar in Azië pic.twitter.com/V2N8DG5cWc — Angela (@angelaenthoven) 7 januari 2017

'Ze willen ons niet te woord staan'
Ze zijn niet de enigen: zo’n 6.000 reizigers zitten vast op het vliegveld. Elke en Vera doen geen oog dicht. Het is één grote chaos. ,,Verschrikkelijk om iedereen te zien rondzwerven en te protesteren. Niemand krijgt eten of drinken.” De volgende dag maken Elke en Vera aanstalten om te vertrekken. Maar helaas. ,,Ook de tweede vlucht is geannuleerd. Dit heeft Turkish Airlines op geen enkele wijze laten weten. Ze willen ons niet te woord staan. We moeten maar op de schermen kijken.”

Ondertussen zitten de Veghelse dames al meer dan 48 uur op het vliegveld. Zonder schone kleren of fatsoenlijk eten. ,,De hotels zitten vol, vluchten terug naar huis en andere bestemmingen zijn er niet en dit alles zonder enige tegemoetkoming.” Werkelijk alles zit tegen, maar de vrijwilligers laten zich nog steeds niet kisten. Ze houden vertrouwen en kopen voor de derde keer nieuwe tickets. Dat gaat niet zonder slag of stoot. ,,Nadat we urenlang in de rij staan, horen we dat we pas aankomende woensdag een vlucht naar Entebbe kunnen nemen.”

'Het is nu afwachten'
Verre van ideaal, maar Elke en Vera zien geen andere optie. ,,Helaas krijgen we geen boardingpas, omdat deze pas 24 uur voor onze vlucht beschikbaar is. Met als gevolg dat we niet meer door de controle kunnen. Zodoende kunnen we ook niet naar de winkels om extra kleding te kopen. Naar buiten gaan wordt afgeraden in verband met de sneeuwval.”

Tegenslag na tegenslag krijgen Elke en Vera te verduren, totdat ze horen dat ze eindelijk het vliegveld mogen verlaten: een hotel in de buurt heeft een kamer vrij. ,,Zonder koffers helaas, terwijl we onze kleren al drie dagen aan hebben. Helaas worden we, tot onze grote verbazing, vandaag om vier uur opgehaald om terug naar het vliegveld te gaan. Dat betekent dat we genoodzaakt zijn om wéér een nacht op het vliegveld door te brengen. Op dit moment is het nog steeds maar afwachten of wij woensdag wel echt kunnen vliegen…”

Bizar
Ook Sebihah Cirikka uit Bergen op Zoom, bestuurslid bij Jonge Socialisten Brabant in Tilburg, heeft een vermoeiende week achter de rug. “Ik ga eens in de maand naar Istanbul voor mijn werk, heb vlak buiten de stad een eigen woning. Ik kon dagenlang mijn huis niet uit. De sneeuw kwam tot aan mijn knieën, in de straat lag meer dan zeventig centimeter, echt bizar.”

Ook op het vliegveld heerste een vreselijke sfeer zegt Cirikka: “Mensen liepen over elkaar heen, duwden elkaar weg en gingen zelfs het personeel te lijf. Dat mag natuurlijk niet, maar ergens is die frustratie wel te begrijpen. Echt niemand wist waar die aan toe was. Er was geen informatievoorziening en nauwelijks voor iedereen fatsoenlijke voorzieningen. Ik had het heel erg met al die mensen te doen.”

“Eenmaal in het vliegtuig was de ellende nog niet voorbij. De motor viel meerdere keren uit. Vooraf dacht ik al: hoe gaan wij met al die sneeuw in hemelsnaam vliegen? Het was een onrustige vlucht, veel turbulentie en veel mensen schreeuwden van paniek. Ik was blij dat we heelhuids waren geland.”

Inmiddels is Sebihah weer thuis. ,,Gelukkig is dit alles voorbij. Ik ben echt helemaal uitgeput. Ik hoop dat de andere mensen ook snel weer naar huis kunnen, want dit gun je niemand.”

Volledig scherm
© Elke van Wanrooij/Vera van der Heijden
Volledig scherm
© Elke van Wanrooij/Vera van der Heijden
Volledig scherm
© Elke van Wanrooij/Vera van der Heijden
Volledig scherm
© Elke van Wanrooij/Vera van der Heijden
Volledig scherm
© Elke van Wanrooij/Vera van der Heijden

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom