Volledig scherm
Barbecue van Stichting Relax in De Heen. Archieffoto

Herrie rondom dorpshuis De Stelle in De Heen

DE HEEN - Het rommelt rondom dorpshuis De Stelle in De Heen. Hoofdrolspelers: het bestuur van het dorpshuis, Stichting Relax en Stichting Ouderen De Heen.

Na een turbulent verlopen bestuursvergadering eind vorig jaar, heeft een aantal bestuursleden van die laatste twee stichtingen een ‘schaduwbestuur’ gevormd voor het dorpshuis. Het gevolg was dat het tweede bestuur brieven en mails naar de gebruikers van het dorpshuis rondstuurde. Daarnaast heeft het tweede bestuur de penningmeester tot drie keer toe een ontslagbrief gestuurd. Ook beheerster Sacha Smit heeft er een ontvangen. "Het UWV heeft ernaar gekeken en ze kunnen daar helemaal niks mee."

Vijandige overname
Want dat bestuur is niet rechtmatig, zegt zij en vindt ook Christ van der Velden, voorzitter van het ‘echte’ bestuur. „Er kan maar een bestuur zijn en dat is het bestuur dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”, zegt hij. Smit heeft het over een ‘vijandige overname’.

De sfeer rondom het dorpshuis is de afgelopen maanden alleen maar grimmiger geworden. De ouderenstichting maakt geen gebruik meer van het dorpshuis, maar is met haar leden naar Zaal Koch in Welberg verhuisd. „Het vervelendste daaraan is dat de ouderen denken dat ze niet meer bij ons welkom zijn”, zegt Smit. „Dat is natuurlijk helemaal niet waar.” Ook de Sinterklaasintocht van afgelopen weekend vond voor het eerst in jaren niet plaats bij De Stelle.

Verbolgen
Van der Velden nam het tweede bestuur in eerste instantie niet serieus. „Op een gegeven moment hebben we contact gezocht met de gemeente. Die bleek al weken te corresponderen met het andere bestuur.” De twee zijn verbolgen dat de gemeente het tweede bestuur serieus neemt. „Ze roepen dat ze het bestuur zijn en dat wordt meteen voor waar aangenomen door de wethouder?”, zegt Van der Velden.

Die wethouder, Cors Zijlmans, is vorige week met de twee besturen om tafel gaan zitten. „Dat er twee besturen zijn, kan natuurlijk niet”, zegt Zijlmans. Maar hij wil er geen oordeel over vellen. „Voor mij is het belangrijkste dat we uit deze impasse komen. Ik wil daarom binnenkort met alle gebruikers om tafel.”

Raadsvragen
Burgerraadslid Theo van Es (SteenbergenAnders) noemt de situatie in De Heen ‘schokkend’. „De sfeer in zo’n kleine gemeenschap wordt door een aantal mensen kapot gemaakt.” Hij vindt het triest dat inwoners zich geïntimideerd voelen en hun mening niet meer hardop durven te verkondigen.

Van Es heeft inmiddels raadsvragen gesteld over de gebeurtenissen rondom het dorpshuis. Volgens hem proberen enkele verenigingen het dorpshuis te schaden. Zo organiseren ze activiteiten die normaal gezien in De Stelle plaats zouden vinden, ergens anders. Daardoor loopt het dorpshuis haar reguliere inkomsten mis.

Het schaduwbestuur wilde niet reageren op de kwestie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom