Volledig scherm
Hennepstekjes een paar minuten in een pand en dan de deur zes maanden dicht? Kan dat, vraagt de eigenaar van een Steenbergse loods. © Thinkstock

Hennep vijf minuten binnen,
Steenbergse loods zes maanden dicht?

DEN HAAG/STEENBERGEN - Kan de burgemeester van Steenbergen een pand sluiten, enkel en alleen omdat een van de huurders even een paar dozen hennepstekken binnen heeft weg gezet? Drie doosjes met 110 hennepstekjes. De eigenaar van een loods aan de Gibsonstraat vindt van niet.

De eigenaar van de loods stapte deze week naar de hoogste bestuursrechtbank. Hij vindt dat er geen sprake is van verboden opslag in zijn gebouw en vecht het sluitingsbevel aan. De drie dozen kwamen uit de kofferbak van een voormalige huurder van de loods die nog steeds de sleutel had. Op weg naar de loods werd de man ongemerkt gevolgd door de politie. Die pakte hem op nadat hij de dozen binnen had gezet. De hennepstekken werden door de politie meegenomen. 

Quote

Als ik nu hennep bij me heb, moet de Raad van State dan ook zes maanden dicht?

advocaat J. Boot

De Raad van State moet de vraag beantwoorden of er verband is tussen de loods en de hennep. ‘’Als ik nu hennep bij me heb, moet de Raad van State dan ook zes maanden dicht’’, vroeg advocaat J. Boot namens de eigenaar maandag op de rechtszitting.

Damocles-beleid

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, waar de zaak eerder voor is geweest, bepaalde dat de burgemeester mag uit gaan van het proces-verbaal van de politie. Daarin staat dat tijdens een doorzoeking drie dozen met 110 hennepstekken zijn aangetroffen op een stapel autobanden. Volgens het Damocles-beleid mag een pand dan tijdelijk worden gesloten.

Verbaasd

De Raad van State was er verbaasd over dat de voormalige huurder de sleutel van de loods nog steeds in zijn bezit had hoewel de huur al dertien maanden daarvoor was beëindigd. Verboden is zoiets niet, maar ongebruikelijk is het wel, vonden de rechters. Uitspraak over enkele weken.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (48%)
  • nee (52%)
3251 stemmen