Volledig scherm
© Annette Stinenbosch

Hek met afdruk kunstwerk als tussenoplossing voor vervallen geluidsscherm Halsterseweg

BERGEN OP ZOOM - Het vervallen geluidsscherm op de kop van de Halsterseweg wordt in de loop van volgende week afgezet met hekken. Daarop moet vervolgens een doek met een artist's impression komen van het kunstwerk dat het scherm in april definitief gaat vervangen. Die mededeling heeft wethouder Patrick van de Velden woensdag aan de gemeenteraad gedaan. Dit als antwoord op vragen van CDA. Fractievoorzitter Annette Stinenbosch vroeg onlangs om actie, nadat er een auto het scherm had geramd. Daardoor was er weer een plaat uit het ding gevallen, waardoor het nog verder verloederde. Stinenbosch vroeg of het mogelijk was om het kunstwerk eerder geplaatst te krijgen.

Maar dat gaat niet, zegt Van der Velden. De gemeente zit namelijk nog volop in het vergunningsproces. Verwacht wordt dat de benodigde omgevingsvergunning begin februari afgegeven wordt. Van der Velden: ,,Dus de periode van nu tot het plaatsen van het kunstwerk in april zal overbrugd moeten worden, zonder dat we nog te veel aan het scherm verspijkeren. Zo zijn we hier op uitgekomen." Van der Velden weet zeker dat het hek volgende week al geplaatst wordt. Wanneer het doek precies opgehangen wordt, is nog onzeker. ,,Maar dat zal zo snel mogelijk zijn."

Het vervallen geluidsscherm is veel omwonenden al jaren een doorn in het oog. In 2015 werd de knoop doorgehakt, het scherm zou vervangen worden door een kunstwerk. Verschillende kunstenaars stuurden hiervoor een ontwerp in. Bewoners van de wijken Tuinwijk, Meilust en Noordgeest kozen uiteindelijk met ongeveer vijftig procent van de stemmen voor TussenStop, een kunstwerk van Gabriël Lester en Martine Vledder uit Amsterdam.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom