Volledig scherm
Voor Conny van der Sluijs en Henriette de Weert tussen de 'soepjurken, bijzondere hoedjes en vastenavendfrutsels'. © Peter van Trijen/het fotoburo

Hebbus en Noggus uit Bergen op Zoom doet stapje terug: 'Ik wil ook wel eens een keer weg'

BERGEN OP ZOOM - Hoeveel vastenavendvierders Conny van der Sluijs in de dertien jaar van haar winkel Hebbus en Noggus eigenlijk voorzien heeft van 'gève bulle'? Daar moet ze toch eens even zwaar over prakkiseren.

,,Maar ik denk toch wel een man of duizend, hoor", schat ze tussen het verse aanbod van gordijnen, soepjurken, bontjassen en hoedjes. ,,Vooral veel nieuwe inwoners die voor het eerst Vastenavend gaan vieren. Die komen hier met maar één vraag: 'Kleed mij eens aan'."

Maar ook de cameraploeg van Omroep Brabant nam Van der Sluijs onder handen. ,,Die kwamen hier de optocht filmen. Maar ja, die komen niet van hier, hé?", lacht ze. Dus zorgde ze er met gordijnen en zakdoeken voor dat de verslaggevers wat minder uit de toon vielen.

Donderdag opent Hebbus en Noggus de deuren voor de komende 'vastenavend-sale'. Voor het laatst, zegt Van der Sluijs. ,,Ik word binnenkort zestig, het is tijd om het wat rustiger aan te doen." Het wordt simpelweg te veel, volgens haar. Al in augustus begint ze met het inkopen van nieuwe kleding en de afgelopen dagen zijn vooral gebruikt voor het ombouwen van haar winkel aan de Blauwehandstraat.

Die staat inmiddels bomvol, er moeten echter nog wel een kleine vijftien hoedjes versierd en opgehangen worden. ,,De voorbereiding en het ombouwen valt me steeds zwaarder. Ik sta daarnaast ook nog op allerlei markten en ook dat kost energie. En ik wil na al die jaren ook zelf eens een keer weg kunnen. Zodra ik zaterdag met de intocht muziek hoor, draai ik de deur op slot. Dan is het klaar."

Het betekent echter nog niet het definitieve einde van Hebbus en Noggus, benadrukt Van der Sluijs. ,,Ik stop weliswaar met de verkoop van vastenavendkledij, maar de winkel blijft nog wel even bestaan. Na deze vastenavendperiode ga ik me volledig focussen op alternatieve kleding.

En ik krijg meer tijd om schilderijen te maken." Hoelang Hebbus en Noggus nog in Bergen op Zoom zit, durft Van der Sluijs niet te zeggen. ,,Het pand staat te koop en als het verkocht wordt, is het echt klaar. Of dat over twee jaar is of over vijf jaar, dat zien we dan wel weer."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom