Volledig scherm
Aviolanda en Avans Hogeschool hebben samenwerkingsverband. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Hbo-opleiding voor drone-ontwikkeling op Aviolanda in samenwerking met Avans Hogeschool

HOOGERHEIDE - Aviolanda in Hoogerheide krijgt er naast een mbo-opleiding luchtvaarttechniek ook een hbo-opleiding drone-ontwikkeling bij. Dat is de uitkomst van een overeenkomst tussen het Businesspark Aviolanda en Avans Hogeschool. 

Vrijdagmiddag werd er op Aviolanda een intentieovereenkomst ondertekend door de twee kersverse partners. De studenten van Avans gaan zich op Aviolanda vooral bezig houden met de ontwikkeling van drones. 

Op Aviolanda is al langer een testcenter gevestigd voor de ontwikkeling van drones. ,,Het is prachtig dat onze leerlingen over faciliteiten kunnen beschikken die midden in een technische luchtvaartomgeving liggen", vertelde Ricardo Abdoel, directeur van de Academie voor Engineering & ICT van Avans, vrijdagmiddag. 

De Avansstudenten gaan onder meer gebruik maken van de hangar waar de mbo-afdeling Aircraft Maintenance & Training School (AMTS) is gevestigd. AM&TS-directeur Wim Blinkhof vertelde blij te zijn met de komst van de Avans-studenten. ,,Zo kunnen onze mbo-leerlingen alvast ruiken aan de vervolgopleiding en is de kans groot dat ze zich verder gaan bekwamen in de luchtvaarttechniek". 

Reddingsvest

Drones stonden vrijdagmiddag centraal bij de start van de samenwerking. 45 studenten van Aerospace Engineering & Maintenance toonde de resultaten van hun opdracht: drones met uiteenlopende doeleinden te ontwikkelen. Er waren tien drones te zien. Een drone die een reddingsvest richting een drenkeling af kan werpen en een drone die een AED kan vervoeren zodat die zo snel mogelijk ter plaatse is bij iemand met een hartstilstand. Weer een andere drone was uitgerust met een brandblusser. 

De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen is blij met de komst van de HBO opleiding naar Aviolanda. ,,De luchtvaarttechniek wordt hiermee in Woensdrecht nog dynamischer dan dat het al was".

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom