Volledig scherm
In dit pand aan de Bosstraat 30 in Bergen op Zoom wil Memo jongeren tussen de 16 en 26 jaar met een psychiatrische beperking begeleiden richting zelfstandig wonen © Henk van Ingen

Handtekeningenactie tegen komst jongeren met psychiatrische beperking
in Bergen op Zoom

Buurtbewoners en ondernemers zijn een handtekeningenactie begonnen tegen de komst van jongeren met een psychiatrische beperking in het voormalige onderkomen van babyspeciaalzaak Klein Duimpje aan de Bosstraat 30 in Bergen op Zoom. Ze vrezen overlast.

Praktijk Memo wil in het pand jongeren tussen 16 en 26 jaar begeleiden in de laatste fase naar zelfstandig wonen. Hun eerste stapjes daartoe hebben ze gezet aan de Lindebaan.  Een woordvoerder van de omwonenden wijst erop dat er  'diverse klachten' zijn over jongeren die op die plek zijn ondergebracht. ,,Ze zijn bang dat deze uitbreiding weer meer problemen met zich mee brengt, waardoor het woon- en winkelgenot van de bewoners en bezoekers verder daalt en in gevaar komt", zegt John Voets van Steunpunt Bergen op Zoom. Deze partij doet mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen en kaart de kwestie namens hen aan in een brief aan het college van B en W.

Te prematuur 

De woordvoerder van de omwonenden bevestigt de handtekeningenactie, maar vindt het 'te prematuur' dieper in te gaan op de actie. ,,Binnenkort hebben we een gesprek met Memo. We willen dat eerst afwachten."

Bestuurder Peter Steenkist van Praktijk Memo is verrast door de onrust in de wijk. ,,Zeker gezien het stadium waarin de plannen zich bevinden. We verwachten die pas over twee a drie maanden klaar te hebben. Dus op basis waarvan maken ze zich dan zorgen?" Steenkist vertelt dat er een capaciteitsprobleem is voor de zogeheten derde fase (en laatste fase) bij de begeleiding van de jongeren tot zelfstandigheid. Reden waarom het oog is gevallen op het pand aan de Bosstraat. ,,Hier zetten ze hun laatste stapjes naar die zelfstandig wonen." 

Communicatie

De bestuurder betreurt de onrust, maar vindt het te vroeg om volledige openheid van zaken te geven. Omdat de plannen nog niet gereed zijn, bestaat de kans dat ze nog wijzigen. ,,En dan moeten we wederom mensen informeren. Liever wachten we het moment af totdat alles duidelijk is. We vinden een goede communicatie met de buurt heel belangrijk." 

Steenkist ontkent dat er klachten zijn bij de Lindebaan, al sluit hij niet uit dat er 'af en toe een telefoontje is binnengekomen over bijvoorbeeld peuken op straat'.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom