Volledig scherm
Christel Verbogt (20) uit Halsteren is het gezicht van een landelijke campagne van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind die donderdag van start gaat. © NSGK

Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

HALSTEREN - De Halsterse Christel Verbogt (20) weet hoe het voelt: vanwege ziekte en een beperking niet volwaardig mee kunnen doen op school. Niet omdat ze er niet toe in staat was, maar omdat er letterlijk en figuurlijk drempels werden opgeworpen. Bovendien worden mensen in een rolstoel dikwijls niet voor vol aangezien, ervaart Christel die onder meer lijdt aan een aangeboren bindweefselziekte en maagverlamming.

De jonge vrouw uit Halsteren is verkozen tot hét gezicht van de landelijke campagne van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) die donderdagochtend van start gaat. Een foto van Christel in haar rolstoel prijkt op de banners en posters van de NSGK-campagne. Volgens NSGK-woordvoerder Mariël Verburg zijn er ook filmpjes opgenomen waarin Christel vertelt over haar ervaringen. 

Inzet van de nieuwe campagne is om te voorkomen dat kinderen en jongeren met een handicap niet volwaardig mee kunnen doen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en zodoende op een zijspoor belanden. ,,Jonge mensen met een handicap staan nog veel te vaak langs de zijlijn. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meespelen in de speeltuin omdat ze daar met een rolstoel niet in kunnen. Of ze moeten naar een aparte school of aparte sportclub'', aldus Verburg.

Volledig scherm
20170427 - Halsteren - Foto: Tonny Presser/Pix4Profs - Christel Verbogt was eerder dit jaar bij SBS 6 in de race voor de Mis(s) Verkiezing voor vrouwen met een beperking. © Tonny Presser © 2017

Regeltjes

De 20-jarige Christel weet daar alles van. In een uitgebreid interview in BN DeStem vertelde ze eerder dit jaar al moeilijk het was op school en hoe de fysieke klachten jarenlang niet serieus genomen werden door artsen. ,,Toen ik op mijn veertiende ziek werd, moest ik van de havo naar de mavo en uiteindelijk naar de Mytylschool. Niet omdat ik minder goed kon leren, maar omdat ik niet meer kon voldoen aan de regeltjes. Ik was te vaak afwezig en kon niet altijd mijn huiswerk maken.'' 

Scholen, bedrijven en instellingen moeten volgens Christel kijken naar wat iemand met een beperking wél kan in plaats van wat allemaal niet mogelijk zou zijn: kansen bieden in plaats van obstakels opwerpen.

Dat laatste is ook de slogan van de NSGK-campagne: 'Ik ben je collega...als ik de kans krijg'. Christel drong in het voorjaar ook door tot de tv-finale bij SBS 6 voor de landelijke Mis(s) Verkiezing voor vrouwen met een beperking. De Halsterse heeft een missie: ervoor zorgen dat vooroordelen stoppen en meer aandacht vestigen op onbekende ziekten.

  1. Zwembad De Schelp hoopt op 3 februari weer open te gaan

    Zwembad De Schelp hoopt op 3 februari weer open te gaan

    BERGEN OP ZOOM - Het door technische problemen geteisterde zwembad De Schelp, een hoofdpijndossier dat wethouder Annette Stinenbosch woensdag heeft doen aftreden, kan mogelijk op maandag 3 februari de deuren weer openen voor het publiek. Of die streefdatum gehaald wordt, hangt af van nieuw onderzoek komende vrijdag, waaruit moet blijken of de accommodatie volledig legionella-vrij is. De resultaten van die bemonstering worden eind volgende week verwacht.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom