Volledig scherm

Halsteren kan meisje na ruim drie jaar eindelijk weer zien lezen

HALSTEREN - Zeker vier jaar was een van de bekendste kunstwerken uit Halsteren uit het straatbeeld verdwenen. Onzichtbaar. Tot volgende week vrijdag. Dan keert het bronzen beeld Lezend Kind van wijlen kunstenaar Jacques van der Smissen eindelijk weer terug in het dorp.

,,Want het beeld hoort gewoon bij Halsteren", stelt een tevreden Piet Soffers, voorzitter van Dorpsraad Halsteren. Die club heeft de afgelopen twee jaar geijverd voor de terugkeer van het beeld. ,,Vrijdag wordt het teruggeplaatst, in de entreehal van De Wittenhorst."

Die plek is een tussenstop, zegt Soffers. ,,Zodra het nieuwe dorpsplein bij Vogelenzang klaar is, verhuist het beeld daar naartoe. Maar dat duurt nog wel even. Dat zal niet voor 2020 zijn." Dat deel van het dorp wordt in die periode compleet heringericht. Het beeld Lezend Kind stond jarenlang voor de vroegere bibliotheek van Halsteren, op de hoek van de Dorpsstraat en het Lindenlaantje.

Eind 2013 wordt het beeld uit voorzorg verwijderd door de gemeente Bergen op Zoom. Dit vanwege de vrees dat het beeld gestolen zou worden. Dieven hadden het in die tijd sowieso op Halsterse kunstwerken gemunt. In 2009 werd het monument voor de Watersnoodramp ontvreemd en in 2014 gingen dieven er met de Spinool en het beeld Merrie en Veulen aan de Burgemeester Elkhuizenlaan vandoor.

Depot
Lezend Kind verdween daarom uit voorzorg in het gemeentelijk depot, tot treurnis van de Dorpsraad. Soffers: ,,Het beeld heeft sindsdien nog wel eens in de beeldentuin van Het Markiezenhof gestaan, maar het hoort gewoon op Halsteren."

Vrijdag wordt het dan eindelijk teruggeplaatst. Dat gebeurt onder toeziend oog van de Dorpsraad, vertegenwoordigers van de gemeente Bergen op Zoom, de vereniging KidOR (Kunst in de Openbare Ruimte) en enkele nabestaanden van de in 2011 overleden Jacques van der Smissen.

Dorpsraad Halsteren heeft in de aanloop naar de herplaatsing ook regelmatig met de familie contact gehad over de terugkeer van het beeldje en de locatie. Zodra het beeld naar Vogelenzang verkast, zal KiDOR volgens Soffers zorgen voor extra maatregelen om diefstal van het kunstwerk in ieder geval minder makkelijk te maken. Die feestelijke onthulling staat gepland om 14.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom