Halloween op Mattemburgh Hoogerheide wás succes, en toch verdwijnt het. Waarom?

,,Mijn kindje wordt me afgepakt." Merijn Oerlemans (18), bedenker en organisator van het Halloween evenement op landgoed Mattemburgh in Hoogerheide,  is zwaar verdrietig. Er komt geen vierde editie van het succesvolle evenement. Stichting Brabants Landschap heeft er een streep door getrokken. 

,,Er komen rook, knallen, lichteffecten en veel publiek bij kijken. Dat is schadelijk voor de flora en fauna en past niet bij de nieuwe doelstellingen van het landgoed dat is verklaard tot Natura 2000-gebied", licht Hans Schep, districtsbeheerder West-Brabant van Brabants Landschap de beslissing toe. 

Hoewel Oerlemans meteen aangeeft begrip te hebben voor het besluit, steekt hij zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken.  ,Dit valt rauw op ons dak. Drie jaar geleden zijn we begonnen met 125 mensen en op de laatste editie van 29 waren er 2.400 mensen. Het was absoluut een doorslaand succes."  De vrijwilligers zijn er net als hij kapot van, zegt hij. ,,Die balen ook ontzettend. Tweehonderdvijftig waren er de laatste keer. En waar deden ze het voor? Voor dat ene kopje chocomel of een suikerspin na afloop."

Grote plannen had Oerlemans, de Bergenaar die dit jaar verkozen werd tot beste acteur in een amateurmusical in Nederland. ,,We wilden het nog verder professionaliseren. Het zou  het grootste Halloween-event van Nederland worden, en dan niet één avond, maar twee avonden achter elkaar."

Schep op zijn beurt heeft medelijden met Oerlemans. ,,Wat hij in een paar jaar voor elkaar heeft weten te krijgen, verdient respect. Maar helaas, het kan echt niet meer." Wat nog wel kan, zijn evenementen die bij daglicht plaatsvinden, zoals het culinaire en culturele festival Cultinair. Daar is Oerlemans blij mee. ,,Dat blijft op de kaart staan. En we komen met iets nieuws: het Midsummer Night Event, nét tot de zon ondergaat."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom