Volledig scherm
Haven van Tholen © Google Streetview

Half miljoen nodig voor onderhoud haven Tholen

THOLEN - De houten steigers in de haven van Tholen zijn in zo'n slechte staat, dat er dringend onderhoud nodig is. Het college van burgemeester en wethouders op Tholen vraagt de gemeenteraad om daar zo'n half miljoen euro voor beschikbaar te stellen.

Die slechte staat kwam in 2016  al naar voren tijdens inspecties van de gemeente. Uit een een aanvullende inspectie van oktober vorig jaar, bleek dat de steigers er nog slechter aan toe waren dan verwacht. De palen, liggers, en beplanking zijn aangetast door houtrot. ,,Uit de inspecties is gebleken dat de steigers op dit moment onveilig zijn en het einde van de technische levensduur hebben bereikt.'', schrijven B en W aan de gemeenteraad. ,,Dit betekent dat de constructie de belasting die het aan zou moeten kunnen, niet meer kan hebben. Een voorbeeld is dat de steiger kan bezwijken als een schip iets te hard afmeert. Maar ook een belasting door een groot aantal mensen dat op de steigers staat is een te groot risico.'' De steigers zijn afgesloten voor publiek. ,,Met een aantal aanvullende noodmaatregelen kunnen de steigers nog een paar maanden open gehouden worden voor de ligplaatshouders, maar niet het hele seizoen 2018. Als de werkzaamheden niet voor het vaarseizoen 2018 zijn uitgevoerd, zullen de steigers definitief moeten worden afgesloten."

Het college schat de totale kosten voor het project op 580.000 euro. Omdat alleen onderhoudswerkzaamheden betaald morgen worden uit het potje wat de gemeente daarvoor heeft, blijft er nog 410.000 euro over. Dat wordt over veertig jaar afgeschreven en komt neer op 22.550 euro per jaar. De raad wordt gevraagd om dat bedrag beschikbaar te stellen.
Het voorstel wordt 22 januari besproken in de commissie Ruimte.

  1. Eerste Strienestadse wandelroute vol leutige anekdotes

    Eerste Strienestadse wandelroute vol leutige anekdotes

    STEENBERGEN - Stichting Karnaval Steenbergen (SKS) voegt dit jaar een nieuwe activiteit toe tijdens carnaval: de Strienestadse Leutroute. Onder de noemer 'Wàànt ik gaon eerst nog ’n gèèf stukske dweile...' kunnen bietboeren en meerminnen een stadswandeling maken op zondag 11 februari langs bekende carnavalsplekken en cafés uit het heden en verleden. Oud-nar Ad Vermeulen en oud-prins John Nijssen zijn de gidsen tijdens deze tocht.
  2. Na bewoners is ook de politiek de verkeersonveiligheid op Auvergnestraat in Bergen op Zoom meer dan beu

    Na bewoners is ook de politiek de ver­keers­on­vei­lig­heid op Auvergnestraat in Bergen op Zoom meer dan beu

    BERGEN OP ZOOM - En weer was het raak op de route Auvergnestraat, Glymnesstraat en Boutershemstraat in Bergen op Zoom. Maandagavond botsten daar twee auto's op elkaar. Een wagen knalde door, tegen een parkeerautomaat aan. Bewoners zijn de onveilige verkeerssituatie al heel lang stikbeu. GBWP en de VVD eisen nu onmiddellijke actie van het college van B en W. 'De situatie begint onhoudbaar te worden'.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom