Volledig scherm
Haven van Tholen © Google Streetview

Half miljoen nodig voor onderhoud haven Tholen

THOLEN - De houten steigers in de haven van Tholen zijn in zo'n slechte staat, dat er dringend onderhoud nodig is. Het college van burgemeester en wethouders op Tholen vraagt de gemeenteraad om daar zo'n half miljoen euro voor beschikbaar te stellen.

Die slechte staat kwam in 2016  al naar voren tijdens inspecties van de gemeente. Uit een een aanvullende inspectie van oktober vorig jaar, bleek dat de steigers er nog slechter aan toe waren dan verwacht. De palen, liggers, en beplanking zijn aangetast door houtrot. ,,Uit de inspecties is gebleken dat de steigers op dit moment onveilig zijn en het einde van de technische levensduur hebben bereikt.'', schrijven B en W aan de gemeenteraad. ,,Dit betekent dat de constructie de belasting die het aan zou moeten kunnen, niet meer kan hebben. Een voorbeeld is dat de steiger kan bezwijken als een schip iets te hard afmeert. Maar ook een belasting door een groot aantal mensen dat op de steigers staat is een te groot risico.'' De steigers zijn afgesloten voor publiek. ,,Met een aantal aanvullende noodmaatregelen kunnen de steigers nog een paar maanden open gehouden worden voor de ligplaatshouders, maar niet het hele seizoen 2018. Als de werkzaamheden niet voor het vaarseizoen 2018 zijn uitgevoerd, zullen de steigers definitief moeten worden afgesloten."

Het college schat de totale kosten voor het project op 580.000 euro. Omdat alleen onderhoudswerkzaamheden betaald morgen worden uit het potje wat de gemeente daarvoor heeft, blijft er nog 410.000 euro over. Dat wordt over veertig jaar afgeschreven en komt neer op 22.550 euro per jaar. De raad wordt gevraagd om dat bedrag beschikbaar te stellen.
Het voorstel wordt 22 januari besproken in de commissie Ruimte.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom