Volledig scherm
Tegenstanders van de kerncentrales in Doel en Tihange hebben 500.000 handtekeningen aangeboden aan atoormwaakhond FANC in Brussel © Evert Weys

Half miljoen handtekeningen overhandigd tegen kerncentrales in Doel en Tihange

BRUSSEL - Zo'n veertig vertegenwoordigers van organisaties uit Nederland, Duitsland en Belgie hebben vrijdagmorgen ruim een half miljoen handtekeningen overhandigd aan de Belgische atoomwaakhond FANC in Brussel. Ze bepleiten hiermee de sluiting van de kerncentrales in de Belgische plaatsen Tihange en Doel.

GBWP-politicus Evert Weys uit Bergen op Zoom was een van de aanwezigen. Hij is tevreden over het verloop van de actie. ,,In eerste instantie had ik niet verwacht dat ze een half miljoen handtekeningen bijeen zouden brengen. Echt mooi dat dit is gelukt. Dit is een indrukwekkend signaal."

kritische hoogleraren

De actie is opgezet door Wise uit Amsterdam. De 11-maartbeweging uit België, Stop Tihange en Doel uit Limburg en Drie Rosen uit Duitsland hebben die ondersteund. ,,Vier vertegenwoordigers zijn ontvangen op het kantoor en mochten de handtekeningen overhandigen. Ze hebben een uur met de directie van de FANC gesproken. Tijdens dat overleg heeft de FANC gezegd eventueel in gesprek te gaan met kritische hoogleraren die ook vinden dat de kerncentrales dicht moeten", aldus Weys.

Zorgen

Over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange bestaan in Noord-Brabant en Limburg veel zorgen.  Op initiatief van de gemeenteraad Bergen op Zoom is 5 juli in theater De Maagd het startsein gegeven voor oprichting van een grensoverschrijdend virtueel samenwerkingsplatform dat ijvert voor sluiting van de Belgische 'scheurtjescentrales' van Doel en Tihange.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom