Volledig scherm
Buitenlandse vrachtwagens parkeerden eerder aan de Blankenweg in Bergen op Zoom omdat elders geen plek was. © Chris van Klinken / Pix4Profs

'Grote truckparking aan A4 of A58 moet er halverwege 2020 liggen'

BERGEN OP ZOOM - Het bedrijfsleven, West-Brabantse gemeenten, provincie Noord-Brabant en het Rijk zijn overtuigd van nut en noodzaak van de aanleg van een grote parking voor trucks langs de A58 of A4. Het parkeerterrein moet er volgens de Bergse wethouder Ad Coppens halverwege 2020 zijn.

Bergen op Zoom maakt zich al langer hard voor de aanleg van een dergelijk parkeer- en overnachtingsplek langs een van beide snelwegen. Door de economische groei en de aanleg van de A4 is het aantal vrachtwagens, dat de regio West-Brabant aandoet, fors gegroeid. In het weekend moeten chauffeurs ergens verblijven. Zij kiezen steeds vaker voor een overnachting in hun cabine in Bergen op Zoom of omgeving.  

Quote

Wij zijn de logistieke hotspot. Daar horen wat ons betreft ook goede voorzienin­gen bij.

Wethouder Ad Coppens

Truckbestuurders die van en naar Bergen op Zoom gaan, slapen vaak bij ondernemingen op Theodorushaven, Noordland en Oude Molen, maar niet alle bedrijven zorgen ervoor dat ze op eigen terrein kunnen overnachten. ,,Wij zijn de logistieke hotspot. Daar horen wat ons betreft ook goede voorzieningen bij. Eerder deze week is er een bijeenkomst geweest in Etten-Leur waar met West-Brabantse gemeenten, de provincie en bedrijfsleven is gesproken over de truckparking. Het idee wordt breed opgepakt", zegt Coppens.

Plan van aanpak

Er wordt hard gewerkt aan een plan van aanpak. Zo moet duidelijk worden waar de parking exact komt, hoe groot die wordt en hoeveel vrachtwagens er een plekje vinden. ,,We kunnen dit als Bergen op Zoom niet alleen, hebben andere partijen erbij nodig. Ook als het gaat om de financiering ervan. Of het een publiek/private samenwerking kan zijn? Ik sluit op dit moment niets uit. Ook is het heel goed mogelijk dat de parking niet op Bergs grondgebied komt", aldus de wethouder.

'Geen plek'

Ter hoogte van de afslag naar de noordelijke rondweg begint Van der Valk binnenkort met de aanleg van Port of Bergen op Zoom. Er komt onder meer een hotel met zalencomplex, een tankstation, KFC en McDonalds. Een truckparking daar lijkt logisch. ,,Daar is geen plek voor op die locatie", zegt wethouder Patrick van der Velden.

Nog dit jaar wordt er een overeenkomst getekend met de West-Brabantse gemeenten over de parking. De voorbereidingen voor de aanleg beginnen in 2019, halverwege 2020 opent de truckersstek zijn poorten.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom