Grote schoonmaak betonnen bunkertje uit WO I: passanten kunnen binnenkort kijkje nemen

HALSTEREN - Aan de Boomdijk liggen vier schuilplaatsen uit WO I. Een daarvan wordt nu leeggehaald, zodat geïnteresseerden er een kijkje kunnen nemen.

Stenen, puin, weggeroeste pannen en oude schoenen: bij het leeghalen van een betonnen schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog aan de Boomdijk in Halsteren komen medewerkers van de Stichting Samen Werken (SSW) van alles tegen.

,,Ik vraag me af wat dit is'', zegt SSW-medewerker Johan van Tilburg, terwijl hij een half vergane pijp uit het bunkertje haalt. ,,Het zou best een slinger voor het starten van een tractor kunnen zijn.''

Bunkertje

De betonnen schuilplaats die wordt leeggehaald staat samen met een ander bunkertje op het erf van Henry Groenveld en echtgenote Antoinette. Zij wonen al circa een kwart eeuw in een verbouwde boerderij op de hoek Tholenseweg/Boomdijk.

De bunkertjes werden gebouwd nadat eind 1915 een Britse vloot voor de Zeeuwse kust was gesignaleerd. Nederland vreesde dat de Britten zouden binnenvallen en via de Brabantse Wal richting België zouden optrekken. Een stukje verderop op de Boomdijk staan nog twee bunkertjes.

Mogelijk zijn de gebouwtjes op de dijk de enige vier betonnen schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog die in Noord-Brabant resteren.

Boeren

De schuilplaatsen die zich niet op het erf van de familie Groenveld bevinden, stonden eerst op landbouwgrond en zaten boeren in de weg bij hun werkzaamheden. Daarom zijn ze ruim drie jaar geleden enkele tientallen meters verplaatst.

Tijdens het verplaatsen van die schuilplaatsen raakte de familie Groenveld in gesprek met de gemeente Bergen op Zoom over het onder de aandacht brengen van de historisch bijzondere schuilplaatsen. Dat leidde tot de plaatsing van een informatiebord op het erf van de familie. Eerder hadden Henry en Antoinette Groenveld al een picknicktafel neergezet voor passanten.

Drie van de vier schuilplaatsen zijn al geruime tijd leeg. Deze week is begonnen met het leegmaken van de vierde schuilplaats, zodat belangstellenden daar een kijkje kunnen nemen. Die klus is vermoedelijk eind deze week geklaard. 

Subsidie

,,We hebben meerdere keren geprobeerd bij de provincie subsidie te krijgen voor het leeghalen van het bunkertje en andere werkzaamheden aan de schuilplaatsen'', zegt woordvoerder Peter van der Graaf van de gemeente Bergen op Zoom. ,,Helaas is dat niet gelukt. Daarom halen we het bunkertje op eigen kosten leeg. Het is ook de bedoeling de schuilplaatsen op te nemen in een fietsroute.''

Henry Groenveld is zichtbaar in zijn nopjes dat passanten binnenkort een kijkje kunnen nemen in de schuilplaats. ,,Er is duidelijk belangstelling voor. Niet alleen van fietsers en wandelaars. Ook zien we geregeld automobilisten die het de moeite waard vinden even te stoppen.''

Volledig scherm
John van Tilburg (l) en Peet Letcher hebben letterlijk hun handen vol aan het leegruimen van de bunker achter het huis van de familie Groenveld.
BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom