Fotogroep Zuidwesthoek hoopt op termijn uit te groeien tot een volwaardig festival dat BredaPhoto naar de kroon steekt.
Volledig scherm
Fotogroep Zuidwesthoek hoopt op termijn uit te groeien tot een volwaardig festival dat BredaPhoto naar de kroon steekt. © ron magielse / pix4profs

Grote ambities met fotomanifestatie in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Fotogroepen in Bergen op Zoom slaan de handen ineen om volgend jaar een fotomanifestatie in de Markiezenstad te houden. Initiatiefnemer Jac Leenaars van Fotogroep Zuidwesthoek hoopt op termijn uit te groeien tot een volwaardig festival dat BredaPhoto naar de kroon steekt. ,,Al is dat misschien iets te hoog gegrepen."

Afgelopen zaterdag hebben acht amateurfotogroepen de koppen bij elkaar gestoken. Hun eerste doel is om tijdens open monumentendag in september een fotoroute te houden die bezoekers van de ene naar de andere plek leidt waar de clubs hun werk tentoonstellen. Leenaars denkt hierdoor meer ruchtbaarheid rond de clubs te krijgen en een groter podium voor (amateur)fotografie te creëren. 

 ,,Onze fotogroep, Click-et en fotogroep 4Zoom doen in ieder geval mee. Maar we hopen dat meerdere groepen aansluiten en hebben er zoveel mogelijk uitgenodigd. Mochten die er zijn, dan kunnen ze zich bij mij melden", aldus Leenaars.

Fotoroute
De fotoroute moet een opmaat zijn richting een fotomanifestatie in 2018 waar alle fotoclubs in de stad aan meedoen. Leenaars wil daar ook professionele fotografen betrekken om zo de basis te versterken. ,,Ook denken we aan het geven van workshops en lezingen. Of ons einddoel BredaPhoto is? Dat is moeilijk te zeggen. We willen graag groter worden. En misschien is een festival a la BredaPhoto iets te hoog gegrepen."

Of het evenement verbonden blijft met de open monumentendag is wat hem betreft de vraag. Dit jaar gebeurt dat wel, maar voor de jaren daarna misschien niet. ,,Als je het evenement groter wilt maken, zou je het wellicht op een aparte dag moeten houden. Maar de discussie hierover moeten we gezamenlijk nog voeren."Leenaars benadrukt dat alles nog in de kinderschoenen staat.

Wie een blik wil werpen op het werk van Fotogroep Zuidwesthoek kan vanaf maandag terecht in De Zeeland. In de hal van de centrale entree van het Bergse winkelcentrum staan zes panelen met in totaal 24 foto's die de zes amateurfotografen in december hebben gemaakt van deze voormalige suikerfabriek.  

De tentoonstelling is te bezichtigen tot eind deze maand, begin mei. Dan maken ze plaats voor De Versmarkt die dan een heel eind op stoom moet zijn. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom