Volledig scherm
De growbox van Groasis. © Timo Van De Kasteele

Groasis uit Steenbergen mkb-topper van het jaar

STEENBERGEN - Groasis is in Apeldoorn uitgeroepen tot winnaar van de MKB Innovatie Top 100, georganiseerd door de gezamenlijke Kamers van Koophandel. De donut, een bak gevuld met 19 liter water, gemaakt van gerecycled papier met in het midden een gat, geeft gelijkmatig water af aan een plant of boom.

De donuts zijn biologisch afbreekbaar en een antwoord van Groasis op de wereldwijde toenemende droogte. Het zorgt dat ondernemers in landen als Mexico onvruchtbare grond toch kunnen gebruiken. "Met de donut voorkom je vroegtijdige sterfte van bomen en planten tijdens langdurige periodes van droogte", zegt Hoff.

Water

Periodes die we ook in eigen land kennen. Zo heeft een kwart van de jonge aanwas bij het MH-17 herdenkingsmonument het niet gehaald. De donuts van Groasis kunnen dergelijke massale sterfte voorkomen. "De bak geeft dagelijks heel kleine hoeveelheden water af. Je verwent de boom niet, maar je houdt de plant wel in leven."

Snelheid

Volgens Hoff groeien wortels van een boom met een gemiddelde snelheid van een centimeter per dag. "Na een jaar zijn de wortels sterk genoeg en is de donut overbodig." Groasis richt zich met het product vooral op minder ontwikkelde economieën en heeft het ontwerp bewust zo simpel mogelijk gehouden. "Het moet vooral betaalbaar blijven."

Extraatje

Dat het bedrijf is uitgeroepen tot mbk-topper van het jaar komt volgens Hoff doordat het nog een extraatje aan het product heeft toegevoegd. "We leveren groente- en fruitplanten die kunnen groeien in het reservoir van de donut. Zo krijgt de gebruiker nog een extra bron van inkomsten en gratis voedsel."

Het Steenbergse bedrijf werd twee jaar geleden door minister Henk Kamp van Economische Zaken al uitgeroepen tot 'nationaal icoon'. "Toch geeft deze prijs nog meer erkenning omdat ondernemers de winnaar bepalen."

 1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.
 1. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”
 2. Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide
  video

  Recordaan­tal fluitketel­schui­vers op de ijsbaan in Hoogerhei­de

  HOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom