Volledig scherm
De growbox van Groasis. © Timo Van De Kasteele

Groasis uit Steenbergen mkb-topper van het jaar

STEENBERGEN - Groasis is in Apeldoorn uitgeroepen tot winnaar van de MKB Innovatie Top 100, georganiseerd door de gezamenlijke Kamers van Koophandel. De donut, een bak gevuld met 19 liter water, gemaakt van gerecycled papier met in het midden een gat, geeft gelijkmatig water af aan een plant of boom.

De donuts zijn biologisch afbreekbaar en een antwoord van Groasis op de wereldwijde toenemende droogte. Het zorgt dat ondernemers in landen als Mexico onvruchtbare grond toch kunnen gebruiken. "Met de donut voorkom je vroegtijdige sterfte van bomen en planten tijdens langdurige periodes van droogte", zegt Hoff.

Water

Periodes die we ook in eigen land kennen. Zo heeft een kwart van de jonge aanwas bij het MH-17 herdenkingsmonument het niet gehaald. De donuts van Groasis kunnen dergelijke massale sterfte voorkomen. "De bak geeft dagelijks heel kleine hoeveelheden water af. Je verwent de boom niet, maar je houdt de plant wel in leven."

Snelheid

Volgens Hoff groeien wortels van een boom met een gemiddelde snelheid van een centimeter per dag. "Na een jaar zijn de wortels sterk genoeg en is de donut overbodig." Groasis richt zich met het product vooral op minder ontwikkelde economieën en heeft het ontwerp bewust zo simpel mogelijk gehouden. "Het moet vooral betaalbaar blijven."

Extraatje

Dat het bedrijf is uitgeroepen tot mbk-topper van het jaar komt volgens Hoff doordat het nog een extraatje aan het product heeft toegevoegd. "We leveren groente- en fruitplanten die kunnen groeien in het reservoir van de donut. Zo krijgt de gebruiker nog een extra bron van inkomsten en gratis voedsel."

Het Steenbergse bedrijf werd twee jaar geleden door minister Henk Kamp van Economische Zaken al uitgeroepen tot 'nationaal icoon'. "Toch geeft deze prijs nog meer erkenning omdat ondernemers de winnaar bepalen."

  1. Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsenpost en instelling in Bergen op Zoom; hulpverleners en politie doen aangifte

    Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsen­post en instelling in Bergen op Zoom; hulpverle­ners en politie doen aangifte

    BERGEN OP ZOOM - Door hulpverleners en agenten is zondagavond aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging door een 26-jarige man uit Bergen op Zoom. De man ging bij de huisartsenpost (HAP) bij Bravis ziekenhuis compleet door het lint. De politie moest pepperspray inzetten om de man aan te houden. Ook zijn vader, een 63-jarige man uit Roosendaal, is daarbij opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom