Volledig scherm
De growbox van Groasis. © Timo Van De Kasteele

Groasis uit Steenbergen mkb-topper van het jaar

STEENBERGEN - Groasis is in Apeldoorn uitgeroepen tot winnaar van de MKB Innovatie Top 100, georganiseerd door de gezamenlijke Kamers van Koophandel. De donut, een bak gevuld met 19 liter water, gemaakt van gerecycled papier met in het midden een gat, geeft gelijkmatig water af aan een plant of boom.

De donuts zijn biologisch afbreekbaar en een antwoord van Groasis op de wereldwijde toenemende droogte. Het zorgt dat ondernemers in landen als Mexico onvruchtbare grond toch kunnen gebruiken. "Met de donut voorkom je vroegtijdige sterfte van bomen en planten tijdens langdurige periodes van droogte", zegt Hoff.

Water

Periodes die we ook in eigen land kennen. Zo heeft een kwart van de jonge aanwas bij het MH-17 herdenkingsmonument het niet gehaald. De donuts van Groasis kunnen dergelijke massale sterfte voorkomen. "De bak geeft dagelijks heel kleine hoeveelheden water af. Je verwent de boom niet, maar je houdt de plant wel in leven."

Snelheid

Volgens Hoff groeien wortels van een boom met een gemiddelde snelheid van een centimeter per dag. "Na een jaar zijn de wortels sterk genoeg en is de donut overbodig." Groasis richt zich met het product vooral op minder ontwikkelde economieën en heeft het ontwerp bewust zo simpel mogelijk gehouden. "Het moet vooral betaalbaar blijven."

Extraatje

Dat het bedrijf is uitgeroepen tot mbk-topper van het jaar komt volgens Hoff doordat het nog een extraatje aan het product heeft toegevoegd. "We leveren groente- en fruitplanten die kunnen groeien in het reservoir van de donut. Zo krijgt de gebruiker nog een extra bron van inkomsten en gratis voedsel."

Het Steenbergse bedrijf werd twee jaar geleden door minister Henk Kamp van Economische Zaken al uitgeroepen tot 'nationaal icoon'. "Toch geeft deze prijs nog meer erkenning omdat ondernemers de winnaar bepalen."

  1. Modelbouwers Bergen op Zoom: ‘Elke aanslag is einde vereniging’
    PREMIUM

    Modelbou­wers Bergen op Zoom: ‘Elke aanslag is einde vereniging’

    BERGEN OP ZOOM - Elke belastingaanslag is het einde voor Modelspoorclub Bergen op Zoom. Dat wil Guust Hermans nog eens benadrukken nu duidelijk is geworden dat de vereniging geen aanslag voor reclamebelasting heeft gekregen van de gemeente, maar voor de ozb, de rioolheffing, waterschapsbelasting en voor de bijdrage aan het ondernemersfonds voor het winkelpand in de Fortuinstraat dat als clublokaal wordt gebruikt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom