Grease van The MusiCompany is een voltreffer

Recensie + videoBERGEN OP ZOOM - Grease is the word voor The MusiCompany, die dit jaar vijftien jaar bestaat en dat viert met deze rock & rollmusical. De film Grease is veertig jaar oud en wie kent niet de liedjes You’re the one that I want en Hopelessly devoted to you? Grease is vooral een zang- en dansmusical. De jongens en meiden van Rydell High School dagen elkaar constant uit. Het verhaal is flinterdun en kent geen diepgang. Dat is geen probleem, het gaat om de spetterende energie van de jeugd en dat weet The MusiCompany kundig op de planken te brengen.

De kern van de cast bestaat uit zes koppels. Deze twaalf spelers hebben een karakter met hun ‘eigen aardigheden’ en dat leidt tot aantrekkelijk spel. Goed gebekt, arrogant, verontwaardigd en hopeloos verliefd zetten ze hun rollen uitvergroot neer. Hun dialogen bestaan uit oneliners die ze op elkaar afvuren. Danny en Sandy (Marty Braat en Femke Doomen) hebben een groot register aan emoties tot hun beschikking. Wietske Bakx als Rizzo heeft een prachtige zangstem. Haar lied, zittend zingend voor de auto, is een hoogtepunt. Temmo Berends en Marit Bakx als Roger en Jan vallen op met hun geloofwaardige spel en timing.

Spectaculair

De dansvormen zien er spectaculair en levendig uit; hier is het ensemble op zijn best. De achtkoppige band klinkt professioneel, met opvallende gitaar- en saxofoonklanken. De liedjes met Nederlandstalige teksten komen goed uit de verf. Het preutse moralisme dat zo kenmerkend kan zijn voor de Amerikaanse theater- en filmwereld is in deze voorstelling afwezig. Gelukkig maar. Het taalgebruik is van deze tijd. Dat maakt de musical aantrekkelijk voor een jong publiek.

De vormgeving is af. De decorprojecties dragen bij aan de Amerikaanse sfeer. De kleding is bijzonder fraai, de kapsels zijn van topniveau. The MusiCompany heeft weer een stap gezet naar een nog betere productie. Dat belooft wat voor de volgende vijftien jaar.

‘Grease’ van The MusiCompany. Gezien op 7 november 2018 (try out) Schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom. Regie Henk Witjes. Muzikale leiding: Pierre van Broekhoven. Choreografie: Jorina Verhees. Nog te zien 8, 9, 10 en 11 november 2018, aanvang 20.00 uur. Op 10 en 11 november, aanvang 14.00 uur.

Volledig scherm
Greased Lightning. © Pix4Profs/Peter van Trijen
 1. BZ Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  BZ Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.
 2. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
  PREMIUM

  Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

  Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom