Goed bezochte protestavond Red Bravis Bergen: ‘Nieuw ziekenhuis in Roosendaal is geen gelopen race’
BERGEN OP ZOOM - De bouw van een nieuw Bravis ziekenhuis in Roosendaal is nog geen gelopen race. Financiering van die nieuwbouw wordt ‘een gigantisch probleem’, waardoor het maar de vraag is in hoeverre het Bravis-bestuur de plannen van de grond krijgt.
Franka van der RijtBron:BN DeStem
Die verwachting sprak het Bergse raadslid Louis van der Kallen gisteravond uit tijdens een bijeenkomst van de actiegroep Red Bravis Bergen. ,,Dat financieringsprobleem gaan we als politiek zeker niet oplossen.”
Het idee dat alles al besloten is en dat protest tegen sluiting van het ziekenhuis in Bergen op Zoom zinloos is, moet rap van tafel, oordeelde een vrouw die recent verhuisde van Lelystad naar Bergen op Zoom. ,,In Lelystad ging de hele gemeenteraad achter het protest staan. Dan lukt het.”
Naar schatting een honderdtal inwoners en politici uit de regio kwamen naar de bijeenkomst in zaal Den Enghel om te discussiëren over de Bravis-plannen en wat mogelijk is om zoveel mogelijk zorg te behouden.
SP-Kamerlid Henk van Gerven presenteerde zijn eigen voorstel waarin korte metten wordt gemaakt met de marktwerking en schaalvergroting van ziekenhuizen. Als de minister en de Tweede Kamer willen, zijn kleinere ziekenhuizen wel degelijk levensvatbaar, aldus de SP‘er. Hij pleitte voor een bereikbaarheidsnorm van 20 minuten: iedereen moet met eigen vervoer in staat zijn om binnen 20 minuten een ziekenhuis te bereiken. Als dat niet lukt, mag het ziekenhuis niet weg uit de regio. Ook gemeentebesturen moeten weer een vinger in de pap krijgen als het gaat om besluiten over ziekenhuiszorg, aldus Van Gerven.
Rien van Dongen (74), in december 2018 verhuisd van Klundert naar Bergen op Zoom, stelde dat verzekeraars vaak geen notie hebben van wat er in de regio speelt. ,,CZ had geen idee van de huisartsenstop in Bergen op Zoom. Het duurde drie maanden voordat ik een huisarts had gevonden.” Zijn voorstel: breng een aantal mensen bij elkaar die alle feiten en misvattingen rond de Bravis-plannen op een rij krijgen. Alleen met de juiste informatie zijn burgers in staat om dit soort ingewikkelde operaties te beïnvloeden, aldus Van Dongen.
Ziektekostenverzekeraars hebben vaak geen notie van wat er in een regio aan de hand is
Rien van Dongen, Inwoner van Bergen op Zoom
Op het eiland Tholen zijn de zorgen over de aanrijtijden naar een nieuw ziekenhuis in Roosendaal nog lang niet overgewaaid, stelde Chris Koopman (voormalig SGP-raadslid) uit Sint Maartensdijk. Bijkomend probleem is dat er plannen zijn om her en der op Thoolse wegen drempels aan te leggen. In combinatie met de vele rotondes en langzaam verkeerroutes wordt het dan helemaal lastig voor ambulances om de aanrijtijden te halen, voorspelde Koopman.
VVD-burgerraadslid Jim Bernaards liet een ander geluid horen. Hij had moeite met de SP-insteek dat Bravis een op geld belust bedrijf zou zijn. ,,Dat helpt ons niet verder. We moeten in samenwerking met het ziekenhuis juist proberen om zoveel mogelijk afdelingen in Bergen op Zoom te houden. Steeds meer ouderen wonen langdurig thuis. Dan is het zeker zo belangrijk om de wijkzorg goed op orde te hebben.”
Niels Minnaard van Red Bravis Bergen zei dat Bravis-bestuurder Hans Ensing was uitgenodigd, maar dat Ensing het ‘niet interessant’ vond om te komen. Vandaar dat een stoel symbolisch leeg was gelaten en op tafel een ’gouden baksteen’ voor de ziekenhuisbestuurder was neergelegd.