Volledig scherm
Landgoed Vrederust met het hoofdgebouw. © Robert van den Berge

GGZ WNB richting zwarte cijfers

HALSTEREN - Voor het eerst sinds lange tijd, gaat instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ WNB weer zwarte cijfers schrijven. 

Was afgelopen zomer nog de verwachting dat het jaar 2018 nog met een tekort zou worden afgesloten, nu wordt het toch ‘een zwarte nul’, zegt hoofdbestuurder Ineke Strijp. ,,We houden net wat over en kunnen dus onze afspraken met de banken nakomen. Dat is mooi.”

Tekort

In 2016 nog was er een tekort van 6 miljoen euro; dat werd na het aantreden van Strijp al fors teruggebracht naar 1,1  miljoen in 2017. Dat gebeurde onder meer door het afstoten van dure huurpanden en de verkoop van gebouwen buiten het hoofdterrein Vrederust. Ook verloren vorig jaar zo'n veertig medewerkers hun baan bij GGZ WNB; een deel vond intussen een baan elders, in of buiten GGZ WNB. 

Toekomst

Elk project dat je start puur om te bezuinigen ‘kost al gauw twee keer zo veel geld dan het oplevert’, weet Strijp uit ervaring. ,,Ik wil niet meer naar het verleden kijken, maar naar de toekomst en het personeel perspectief bieden. We hebben ingezet op modernisering van ons werkgeversschap, nemen bijvoorbeeld mensen sneller in vaste dienst en hebben de inhuur van extern personeel afgebouwd. We investeren in onze mensen en  stimuleren het volgen van opleidingen.”

Wijkteams

Het kabinetsbeleid gaat al jaren in de richting van ambulantisering van de zorg: zo veel mogelijk zorg dicht bij huis bieden. Voor de ggz-sector betekent dat de afbouw van bedden op het Vrederustterrein en tegelijkertijd het versterken van de inzet van wijkteams. ,,Medewerkers verleggen hun werk steeds meer van binnen naar buiten en om die reden zijn onze wijkteams  uitgebreid. Waar mogelijk werken we samen met andere organisaties, bijvoorbeeld op de locatie Pater Hermansstraat met Traverse en Stadlander.”  

De wachtlijsten voor hulp bij GGZ WNB zijn aan het afnemen, zegt Strijp. Halverwege het jaar nog opliepen de wachttijden op mede doordat personeel vertrok naar andere ggz-instellingen waar ze meer konden verdienen.  

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom