GGZ WNB moet voor eind van het jaar nog een miljoen zien te vinden

videoHALSTEREN – Gezondheidszorginstelling GGZ WNB zoekt nog een miljoen euro om het verwachte tekort dit jaar tot 1,7 miljoen euro beperkt te kunnen houden.

Dat wordt nog spannend, zegt Ineke Strijp van de Raad van Bestuur. ,,De omzet in de geestelijke gezondheidszorg wordt landelijk gezien alleen maar minder, waardoor de inkomsten dalen en je weer extra moet besparen. Maar ik verwacht die 1 miljoen nog wel te vinden, onder andere door slimmer plannen en meer thuis werken. Daardoor kan een medewerker meer ambulante cliënten per dag bezoeken.”

Volledig scherm
De sloop van de kassen op het terrein van GGZ WNB (landgoed Vrederust) staat symbool voor bezuinigingen. © Florence Imandt

Genoemde 1,7 miljoen vloeit voort uit afspraken met zorgverzekeraars en banken om het tekort van 6,1 miljoen euro waarmee het jaar 2016 werd afgesloten, in twee jaar terug te brengen tot nul. Uit tussentijdse cijfers blijkt dat de -6,1 miljoen werd omgebogen tot -2,7 miljoen. Dit resultaat werd bereikt door het verkopen en efficiënter gebruiken van vastgoed en het stroomlijnen van het Zorg Diensten Centrum (ZDC) waaronder onder meer de dagbestedingsactiviteiten vallen. ,,Het ZDC moet kosten-neutraal worden”, zegt Strijp. ,,Dat betekent dat wij geen diensten meer aanbieden aan cliënten van andere instellingen, zoals bijvoorbeeld Traverse, SDW of UWV, als daar geen kostenvergoeding tegenover staat. Het kan niet meer zo zijn, dat die dienstverlening ons geld kost.”

GGZ WNB wil gebouwen afstoten

GGZ WNB (zo’n 1000 medewerkers, 6000 cliënten) gebruikt zo’n 100 gebouwen, waarvan de helft eigendom is en de helft wordt gehuurd. Een aantal kleinere woningen op het Vrederustterrein werd al verkocht aan particulieren en met woningcorporaties Stadlander en AlleeWonen praat GGZ WNB over de overname van een aantal gebouwen voor Beschermd Wonen, die ze dan wil terughuren. Van het kantoor aan de Rooseveltlaan en het pottenbakkerijpand in de Lievevrouwestraat werd de huur opgezegd, de activiteiten naar elders verplaatst.

Volledig scherm
De kassen staan vol rommel en worden nauwelijks meer gebruikt, toch ligt voorgenomen sloop gevoelig bij het personeel. © Florence Imandt

Stookkosten kassen

De kassen op het landgoed waar mensen dagbesteding vinden, worden volgende week gesloopt. Tot verdriet van sommige medewerkers, maar vanwege de enorme stookkosten onvermijdelijk zegt Ineke Strijp. ,,De kwekerijactiviteiten worden verplaatst naar buiten en naar andere gebouwen op ons terrein die nu leegstaan. We proberen cliënten ook in te zetten bij ons eigen facilitair bedrijf en voor het onderhoud van het landgoed. Sommigen gaan voor dagbesteding naar horeca of tuinderij elders, terwijl wij voor het landgoedonderhoud betaalde krachten inhuren. Onzinnig.”

Tientallen medewerkers krijgen door de stroomlijning een andere werkplek of een andere functie. Of er banen sneuvelen, is nog niet bekend, zegt Strijp. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom