Volledig scherm
gesell © Richard Gesell

Gevecht tegen flat Op de Weele gaat door

BERGEN OP ZOOM - De Vereniging Binnenstad Bergen op Zoom gaat door met de strijd tegen de flat Op de Weele bij het Klein Arsenaal in het stadscentrum, ook al staat het complex er al. Bij de Raad van State in Den Haag vroeg de vereniging om omgevingsvergunning voor de flat in te trekken.

Quote

Het is goed als de gemeente te horen krijgt dat ze fout gehandeld heeft

Woordvoerder Vereniging Binnenstad Bergen op Zoom

Het flatgebouw zal door de rechtszaak niet meer verdwijnen uit het centrum, beaamt een woordvoerder van de vereniging bij de Raad van State. ,,Maar het is goed als de gemeente te horen krijgt dat ze fout gehandeld heeft", aldus de woordvoerder.

De gemeente gaf vastgoedbedrijf Simons B.V. toestemming voor de bouw van 39 appartementen aan de Blauwe Schuit in Bergen op Zoom.

Een rechtszaak van de vereniging tegen de komst van het complex liep eerder al spaak bij de rechtbank. De vereniging liet het er niet bij zitten en stapte naar de Raad van State in Den Haag, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Niet bemoeien

De gemeente Bergen op Zoom betoogde gisteren tijdens de zitting dat de vereniging zich niet met de bouw van Op de Weele had te bemoeien.

De Blauwe Schuit ligt immers niet in de binnenstad van Bergen op Zoom, het gebied waarvoor de vereniging volgens de eigen statuten voor op komt.

Quote

Als de locatie geen binnenstad meer is, dan weet ik het ook niet meer

Woordvoerder Vereniging Binnenstad Bergen op Zoom

,,Als de locatie geen binnenstad meer is, dan weet ik het ook niet meer", reageerde de woordvoerder van de vereniging. ,,Alles binnen de stadswallen is binnenstad", zei hij.

Volgens hem heeft de gemeente gehandeld in strijd met haar eigen plannen door een tweede flat aan de Blauwe Schuit te bouwen. In 2013 heeft de gemeenteraad zelf immers vastgesteld dat het bij de bouw van één flat op die locatie moest blijven.

Kleinschalig karakter

De komst van de 39 extra appartementen tast in de visie van de vereniging niet alleen het kleinschalige karakter van de binnenstad aan. Door de komst van de nieuwe bewoners is er ook een schrijnend tekort aan parkeerplekken ontstaan in de omgeving.

Over drie weken is er ook nog een zitting tegen het bestemmingsplan van de gemeente, waarin het flatgebouw is opgenomen. De uitspraak over deze zaak volgt over ongeveer zes weken.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom