Volledig scherm

Getrouwde doktersassistente 'wordt verliefd' op 85-jarige patiënt met doodswens en wordt ontslagen

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Een 54-jarige doktersassistente van een huisartsenpraktijk uit Roosendaal is dinsdag haar baan kwijtgeraakt omdat ze een relatie met een doodzieke bejaarde patiënt had verzwegen. Volgens de kantonrechter in Bergen op Zoom had de assistente bovendien ‘een financieel belang’ bij het overlijden van de 85-jarige patiënt.

De doktersassistente en de patiënt leerden elkaar vijf jaar geleden kennen. Ze ging in 2014 voor het eerst bij hem op huisbezoek, nadat ze hem daarvoor al in de praktijk in Roosendaal begeleidde. De 54-jarige vrouw was betrokken bij een euthanasieverzoek voor de patiënt. Toen dat door een tweede arts werd geweigerd, begeleidde ze de 85-jarige man bij zijn versterving.

Gescheiden

De relatie verliep zo goed dat de man haar al na één jaar als enige erfgenaam in zijn testament zette. De vrouw scheidde vervolgens op papier van haar echtgenoot en ging volgens de rechter ‘om fiscale redenen’ een geregistreerd partnerschap aan met de patiënt.

In deze periode kocht de man een nieuwe woning waarin de doktersassistente op enig moment is gaan wonen. Enkele maanden later overleed de man en bleef de assistente alleen in de woning achter. Saillant detail is dat de assistente nog steeds samen is met de man waarmee ze was gescheiden.

Ontslag aangevraagd

De huisarts hoorde pas van de relatie ná het overlijden van de patiënt en vroeg meteen het ontslag van zijn medewerkster aan. Die zaak diende dus vanochtend. Volgens de kantonrechter heeft de doktersassistente ernstig verwijtbaar gehandeld omdat ze een financieel belang zou hebben bij het overlijden van de patiënt.

Dat ze haar baas niet op de hoogte heeft gesteld van de relatie, wordt haar zeer kwalijk genomen. De vrouw zelf is zich van geen kwaad bewust en ziet volgens de rechter haar fouten ‘nog steeds niet in’. Haar arbeidsovereenkomst wordt daarom per direct ontbonden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom