Volledig scherm
Gertjan Huismans stopt als directeur van het Facilitair Bedrijf in Bergen op Zoom. © Tonny Presser © 2018

Gertjan Huismans vertrekt als directeur Facilitair Bedrijf in Bergen op Zoom

UpdateBERGEN OP ZOOM - Gertjan Huismans vertrekt per 1 januari 2020 als directeur van Stichting Facilitair Bedrijf in Bergen op Zoom. Aanleiding is het besluit van de gemeente om de subsidie voor het Facilitair Bedrijf drastisch in te krimpen.

,,Zijn besluit is hierdoor in een stroomversnelling gekomen”, staat in een verklaring die vrijdag door het Facilitair Bedrijf naar buiten is gebracht. Tegelijkertijd biedt het vertrek van Huismans ruimte aan het bestuur van het Facilitair Bedrijf om het gesprek met de gemeente over de toekomst van de organisatie te hervatten, zegt penningmeester André van Nieuwenhuijzen.

,,Door het vertrek van Huismans kunnen we de subsidiekorting van 65.000 euro voor een groot deel opvangen. Dat biedt de mogelijkheid om de stichting per 1 januari in de lucht te houden.” De drastische verlaging van de subsidie (65.000 euro is omgerekend 43 procent van de begroting van het Facilitair Bedrijf) was eerder dit jaar aanleiding voor het bestuur om per 1 januari de handdoek in de ring te gooien.

Spin in het web

Sindsdien bestaat grote onzekerheid over hoe verder met de ondersteuning van meer dan 100 (culturele) organisaties in de stad. Het Facilitair Bedrijf is voor hen de spin in het web: het levert materialen (van tribunes tot decorstukken) en adviseert verenigingen. Wethouder Evert Weys sleutelt aan een doorstart voor het Facilitair Bedrijf, maar hoe dat uitpakt, is nog onzeker. Maandagmiddag zit het Facilitair Bedrijf aan tafel met Weys. 's Avonds praat Van Nieuwenhuijzen met de verenigingen en gebruikers van het Facilitair Bedrijf.

Het bestuur van het Facilitair Bedrijf vindt vervanging van Huismans wel noodzakelijk. In de dagelijkse aansturing van de vrijwilligers is immers regie nodig, aldus Van Nieuwenhuijzen. Vraag is wel hoe die regiefunctie ingevuld kan worden. De vertrekkende Huismans, die het Facilitair Bedrijf sinds 2001 heeft opgebouwd, krijgt alle lof voor zijn inzet toegezwaaid door het bestuur. Huismans zelf heeft een ‘warm gevoel’ over wat tot stand is gebracht. ,,De organisatie staat als een huis. Ook de huisvesting is met de Blokstallen en het nieuwe Eventum eindelijk goed geregeld. Daar ben ik trots op. Het is tijd voor andere uitdagingen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom