Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Gemeente Woensdrecht ontvangt per inwoner meeste Europese subsidie voor innovatie

De Europese Unie keerde sinds 2014 zo’n 330 miljoen euro uit aan innovatieve Nederlandse projecten. In Noord-Brabant ging de meeste subsidie, ruim 13,8 miljoen euro, naar projecten in de gemeente Eindhoven. Per inwoner haalde de gemeente Woensdrecht met 89,96 euro veruit de meeste subsidie binnen, gevolgd door Moerdijk, die per inwoner 59,73 euro ontving.

De gemeente Woensdrecht ontving bijna 2 miljoen subsidie in de afgelopen vijf jaren. Aviolanda Aerospace en vliegbasis Woensdrecht, beide gevestigd in Hoogerheide, kregen in 2016 1,9 miljoen euro subsidie van de Europese Unie om drones te testen. De gemeente Moerdijk ontving bijna 1,6 miljoen. 

De gemeente Den Bosch volgt Eindhoven op flinke afstand met ruim 5,2 miljoen euro. Tilburg staat op de derde plaats met 4,1 miljoen euro. Breda volgt de Brabantse steden op de vierde plaats. De stad ontvangt bijna 3,8 miljoen euro van Europa. 

Een en ander blijkt uit een analyse van LocalFocus waarin is gekeken naar alle verstrekte subsidies in het kader van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Deze subsidiepot heeft als doel de economische verschillen tussen Europese regio’s terug te dringen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Boost

Sinds 2014 kregen meer dan zevenhonderd projecten financiering. De projecten die Europese gelden ontvangen moeten een boost geven aan de regionale economie, zorgen voor een duurzame energievoorziening of simpelweg vernieuwend zijn.

Het meeste subsidiegeld ging naar projecten in de gemeente Amsterdam, gevolgd door Groningen, Den Haag, Amersfoort en Nijmegen.

Complex

De EFRO-regeling is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), maar veel ondernemers weten de pot nog niet te vinden. Daarnaast wordt het aanvraagproces als te bureaucratisch gezien en brengt het flink wat administratie met zich mee die vervolgens niet opweegt tegen de verwachte resultaten. Ook is de regel is dat de subsidie pas uitbetaald wordt als het project geslaagd is. Dit kan risicovol zijn voor kleinere bedrijven en het vraagt bovendien om een gezonde kasstroom.

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl) 

  1. Met een miljoenenschuld kan Bergen op Zoom niet altijd aardig zijn
    PREMIUM
    analyse

    Met een miljoenen­schuld kan Bergen op Zoom niet altijd aardig zijn

    BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft geld nodig. Veel geld, wil ze ooit de 240 miljoen euro aan schulden afbetalen. Toch is er nog altijd geen paniek op het stadskantoor. Wethouder Annette Stinenbosch gaf vorige maand in deze krant aan dat de financiële problemen dan weliswaar groot zijn, maar dat het ook weer niet zó ernstig is. Zo is er nog lang geen sprake van dat de gemeente onder toezicht van het Rijk komt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom