Volledig scherm
Illustratie uit de krant van donderdag © BN DeStem

Gemeente Woensdrecht: '300 euro per uur voor advocaat klopt wel, maar was incident'

HOOGERHEIDE - Dat was even schrikken in het gemeentehuis in Hoogerheide,  na het lezen van de krant donderdagochtend. In BN DeStem (én in het AD) stond Woensdrecht genoteerd in een lijstje met overheidsinstanties die krachten inhuren voor exorbitant hoge bedragen. De gemeente spande in dit verband landelijk zelfs de kroon, met een uurtarief van 300 euro voor het inhuren van een advocaat. 

Zo wil natuurlijk geen enkele gemeente in het nieuws komen. Kwam nog bij dat ze daar aan de Huijbergseweg van niets wisten. ,,Wij zijn perplex!", liet woordvoerder Jan Prop diezelfde donderdag weten. Met 'wij' bedoelde hij zijn team communicatie. ,,Je zou toch mogen veronderstellen dat wij hiervoor benaderd zouden zijn."

Niet dus. De verslaggevers in kwestie hadden zich kennelijk bediend van andere bronnen. 

Juiste informatie

Die overigens wel de juiste informatie hebben gegeven, erkent Prop, na schielijk intern onderzoek te hebben gepleegd. ,,Die 300 euro kloppen. We hebben een zeer gespecialiseerde advocaat moeten inschakelen voor een bepaalde zaak, en dat kost veel geld. Maar wij gooien zeker geen geld over de balk. Bij elke uitgave die we moeten besteden aan het inhuren van externe krachten, letten we buitengewoon goed op de tarieven."

Prop houdt het op een incident, hoewel hij anderzijds de hoogte van het tarief relativeert. ,,Een beetje advocaat hanteert tegenwoordig makkelijk een tarief van ongeveer 250 of 275 euro. Dus zo uitzonderlijk is het nu ook weer niet." 

Over welke juridische zaak de dure advocaat is ingehuurd, mag de senior woordvoerder niet zeggen. ,,De zaak loopt nog."

Deze krant onthulde donderdag de resultaten van een eigen onderzoek naar het inhuren van externe krachten. Bij een flink aantal gemeenten en provincies verdient een aantal meer dan een minister, was de uitslag. 

Vlak onder de gemeente Woensdrecht scoorden de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie met uurtarieven van 295 euro en iets daaronder voor onder anderen externe adviseurs Rijksvastgoedbedrijf, juridische ondersteuning politie, onderzoek schade thuiskopieheffing en een juridische zaak van oud-piloten tegen de Staat.  

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom