Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente Steenbergen deelt gratis rookmelders uit

STEENBERGEN - Steenbergenaren krijgen mogelijk een gratis rookmelder in huis. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van burgerraadslid Jan Veraart van Gewoon Lokaal!.

Aanleiding voor de vragen zijn de reeks branden in de wijk Steenbergen-Zuid. Die duren voort. Na branden op het sportpark, de survival en in de volkstuinen aan de Krommeweg, gaan nu ook schuurtjes bij woonhuizen in vlammen op, zoals dit voorjaar in de Seringenlaan.

Met angst en frustratie bij bewoners als gevolg. Want het komt nu wel heel dichtbij. Extra alertheid van politie en het buurtpreventieteam heeft nog niet tot aanhoudingen geleid.

Gewoon Lokaal! pleit voor extra rookmelders in Steenbergen-Zuid, zoals in tuinhuisjes en schuren die in de nabijheid van woningen staan.

Veiligheidsgevoel

,,Een rookmelder kan de dader weliswaar niet achterhalen. Het draagt wel bij aan het vergroten van het veiligheidsgevoel in Steenbergen. En het is ideaal als vroegtijdige signalering van brand'', aldus Veraart.

Het burgerraadslid wil van de gemeente weten of het rookmelders gratis, of anders tegen een gereduceerd tarief kan verstrekken. De gemeente laat weten dat twee à drie jaar geleden zo'n 1.500 rookmelders zijn uitgedeeld.

,,Een zeer geslaagde actie dat heeft bijgedragen aan de brandveiligheid in de gemeente'', laten burgemeester en wethouders weten. Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant stelde destijds subsidie beschikbaar voor de aanschaf van de brandmelders. Maar, die mogelijkheid is er op dit moment niet.

500 stuks

Wel juicht de gemeente het initiatief van Gewoon Lokaal! toe. Het liefst wil het brandmelders voor alle inwoners beschikbaar stellen. ,,De kosten van een dergelijke actie zijn aanzienlijk en komen nu voor rekening van de gemeente.''

De gemeente stelt voor het aantal rookmelders te beperken tot 500 stuks. Wat neerkomt op een investering van 10.000 euro (500 x 20 euro per stuk, red.). Het is nu aan de gemeenteraad om zich over het voorstel te buigen. Dat gebeurt in september.

  1. Stikstofpaniek in Brabant. En de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk.
    PREMIUM

    Stikstofpa­niek in Brabant. En de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk.

    BREDA - West-Brabantse veehouders maken zich, net als het merendeel van hun Nederlandse collega’s, zorgen over de strenge stikstofregels die worden ingevoerd. Een aantal van hen kijkt met een schuin oog over de landsgrenzen: ‘Daar vliegen de stallen uit de grond. Wanneer zijn de Belgen aan de beurt?’ Alsof het in Vlaanderen voor de veeboeren zo’n feest is. ,,Jullie worden tenminste nog uitgekocht, wij worden gewoon weggepest.’’

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom