Volledig scherm
Sylvia de Werker © Henk van Ingen

Gemeente gooit winkel(s) in Bergen op Zoom dicht na vondst hennepkwekerij elders in pand

BERGEN OP ZOOM - Het pand aan de Zuivelstraat 31 in Bergen op Zoom gaat maandag dicht voor een half jaar. Reden is dat ergens in een bovenkamer een hennepkwekerij is gevonden na een brand. De huurders in de winkel eronder zijn de dupe, ook zij moeten hun deuren van sluiten. ,,We zijn nog altijd in shock."

Zwaar beteuterd kijkt Sylvia de Werker van conceptstore Leef aan de Zuivelstraat 31 voor zich uit. Ruim twee maanden geleden opende ze haar deuren, nadat ze via het Binnenstadslab (dat in opdracht van de gemeente leegstand in de binnenstad bestrijdt) in dit winkelpand terecht kwam als starter. ,,Vanaf het begin draait het best goed en zijn bezoekers erg enthousiast. Ze vinden hier producten die elders in de stad niet te krijgen zijn. En dat slaat aan." Ze deelt de ruimte met andere, kleinere ondernemers. Zoals een koffiecorner, Berregs.nl (dat onder meer wijn en kruiken verkoopt) en Brocante Etcetera. Op die manier versterken ze elkaar en ontstaat iets unieks. ,,De gemeente heeft ons geholpen, maar gooit nu het pand dicht. Terwijl we er niets mee te maken hebben. Ik vind dat heel erg vreemd." Ze weet niet hoe nu verder. En zegt bang in een donker gat te vallen. ,,Op zo'n korte termijn is er geen andere winkelruimte te vinden. Dat betekent dat ik weer thuis kom te zitten. We zijn nog altijd in shock."

'Streep door de rekening'
Fractieleider Ton Linssen van Lijst Linssen vindt dat De Werker als 'onschuldige winkelier onevenredig wordt getroffen'. Reden voor hem vragen te stellen aan het college van B en W over de sluiting. ,,Deze sluiting is een streep door de rekening van het beleid winkelpanden gevuld te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?" Ook wil hij weten welke rol de gemeente heeft gespeeld bij het opnieuw verhuren van het pand en of zij huurders heeft gescreend. Tevens pleit Linssen voor het aanbieden van een nieuw pand of anders compensatie voor De Werker.

Waarnemend burgemeester Arjan van der Weegen stelt dat er in dit soort gevallen sprake is van een 'zero tolerance beleid'. ,,Als we in een pand drugsgerelateerde activiteiten waarnemen, dan gaan we over tot sluiting. Ik vind het heel sneu voor de de betrokkenen en heb ook compassie met ze. Maar er is geen grijs gebied in dit soort gevallen, alleen zwart of wit. En we hebben een serieuze kwekerij gevonden met 500 planten. Hoe geloofwaardig ben je als overheid als je dan niet overgaat tot sluiting?"

'Zijn verantwoordelijkheid'
Van der Weegen stelt dat de huurders vooral te rade moeten bij de pandeigenaar. ,,Wij hebben ze als gemeente alleen maar naar de winkeleigenaar toegeleid. Het is verder zijn verantwoordelijkheid. Maar we bekijken via het Binnenstadslab of we de huurders kunnen helpen."

De eigenaar van het pand wilde niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom