Geheim rapport over oud-wethouder Linssen mogelijk openbaar

BERGEN OP ZOOM - Een tot nu toe geheim gehouden integriteitsonderzoek uit 2014 naar voormalig wethouder Ton Linssen wordt mogelijk toch openbaar. De Bredase rechter oordeelt dat het Bergse college van B en W een verzoek tot opheffing, van de door haar opgelegde geheimhouding op het onderzoek, opnieuw moet beoordelen.

De uitspraak is een overwinning voor Bergenaar Pierre Passier. Hij diende een verzoek in bij het college om het rapport in te zien. B en W weigerden dat omdat ze vinden dat Passier geen belang heeft bij het opheffen van de geheimhouding. Dat oordeel werd overgenomen door de bezwaarschriftencommissie. De rechter in Breda is het daar niet mee eens en vindt dat het college binnen zes weken een nieuw besluit moeten nemen.

Passier is sinds 2001 bezig een zogeheten Ruimte-voor-Ruimte bouwkavel (de mogelijkheid om een huis te bouwen in het buitengebied op een plek waar stallen hebben gestaan) te ontwikkelen aan de Heimolen. Hij zegt daarbij steeds tegengewerkt te worden door de gemeente. Passier vermoedt dat het college in soortgelijke gevallen elders in de gemeente andere uitgangspunten hanteert en mensen zo bevoordeelt. Dat zou ook het geval zijn met toenmalig wethouder Linssen die een Ruimte-voor-Ruimte kavel kocht aan de Fort de Roverweg in Halsteren. Om die ongelijkheid aan te tonen, zegt hij het door Deloitte in 2014 opgestelde rapport nodig te hebben. “Ik wil hetzelfde behandeld worden als andere burgers in de gemeente. Maar waar ik al 15 jaar strijd om een bouwkavel, krijgen anderen het binnen een jaar wel voor elkaar. En hoeven bovendien geen forse afdracht te betalen aan het college. Ik voel me ernstig benadeeld.”

Deloitte onderzocht eind 2013/begin 2014 in opdracht van de gemeente of er sprake was van belangenverstrengeling bij de aankoop van de kavel door Linssen. Een advocaat van de gemeente liet tijdens de zitting in Breda weten dat de conclusie van het onderzoek is dat daarvan geen sprake is. “De uitkomsten daarvan zijn gedeeld met het college en het seniorenconvent (hierin zitten alle fractievoorzitters van de gemeenteraad, HvI).”

Woordvoerder Erwin Stander laat namens de gemeente weten dat de er hoogstwaarschijnlijk geen beroep wordt ingesteld en B en W een nieuw besluit nemen.

  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom