Volledig scherm
Ton Linssen.

Geheim rapport over integriteit voormalig Bergse wethouder Linssen niet openbaar

BERGEN OP ZOOM - Een tot nu toe geheim gehouden integriteitsonderzoek uit 2014 naar voormalig wethouder Ton Linssen wordt toch niet openbaar. Het Bergse college van B en W vindt de belangen die Linssen heeft bij geheimhouding prevaleren boven het belang dat Bergenaar Pierre Passier heeft bij openbaar maken van het rapport.

Het besluit van B en W komt nadat eind vorig jaar de Bredase rechter besloot dat het college een verzoek tot opheffing van Passier, van de door haar opgelegde geheimhouding op het onderzoek, opnieuw moest beoordelen. De rechter vond dat het stadsbestuur ten onrechte had gemeend dat de Bergenaar geen belanghebbende is. ,,We hebben de belangen tegen elkaar afgewogen. En vinden dat de privacy van Linssen zwaarder weegt dan het belang van Passier", aldus gemeentewoordvoerder Erwin Stander.

Het rapport bevat veel privégegevens van Linssen en andere betrokkenen. ,,De informatie raakt namelijk diep aan de persoonlijke levenssfeer van de wethouder en de overige betrokkenen", zo stelt het college. ,,Die informatie weglakken om het rapport alsnog openbaar te maken is geen optie", zegt wethouder Yvonne Kammeijer. ,,Dan blijft er niets van over."

Niet blij
Linssen noemt het besluit van B en W 'correct', maar zit nog steeds erg in zijn maag met de kwestie. Hij wijst erop dat het rapport aantoont dat hij geen belangen heeft verstrengeld. Ook het college onderstreept dat nog een keer in haar nu genomen besluit. ,,Ik ben er niet blij mee dat deze zaak steeds weer wordt opgerakeld. En dacht dat met het delen van de conclusies uit het rapport met alle fractieleiders in de gemeenteraad in 2014 het hiermee gedaan was. Als er wel iets aan de hand zou zijn, dan hadden ze me aan de hoogste boom geknoopt. Uit het feit dat dat niet is gebeurd, kun je al concluderen dat er niets is. Nu voelt het dat ik steeds wordt bekeurd voor iets dat ik niet heb gedaan."

Bezwaar
Passier is het niet eens met het besluit en tekent bezwaar aan. ,,De gemeente verschuilt zich nu achter de privacy. Ik vermoed dat er nog veel meer in het rapport staat. Ik vind het overigens belachelijk dat ik het besluit via de pers moet vernemen."

Passier is sinds 2001 bezig een bouwkavel te ontwikkelen aan de Heimolen. Hij zegt daarbij steeds tegengewerkt te worden door de gemeente. Passier vermoedt dat het college in soortgelijke gevallen elders in de gemeente andere uitgangspunten hanteert en mensen zo bevoordeelt. Dat zou ook het geval zijn met toenmalig wethouder Linssen die een kavel kocht aan de Fort de Roverweg in Halsteren. Om die ongelijkheid aan te tonen, zegt hij het door Deloitte in 2014 opgestelde rapport nodig te hebben.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom