Volledig scherm
Zonnepanelen op daken? Prima, vindt de Vereniging Binnenstad. Als het in het beschermd stadsgezicht van Bergen op Zoom maar niet op schuine daken in het zicht is. © archieffoto Hans van de Vlekkert

'Geen zonnepanelen in Bergs stadsgezicht’, vindt Vereniging Binnenstad

BERGEN OP ZOOM - Het beschermde stadsgezicht van Bergen op Zoom moet gevrijwaard blijven van zonnepanelen. Die boodschap geeft Flip Aertssen van de Vereniging Binnenstad (VB) mee aan de gemeenteraad, die zich in april buigt over nieuw welstandsbeleid.

Wethouder Barry Jacobs gaf onlangs aan dat het college soepeler om wil gaan met welstand. De nota ‘Ruimtelijke kwaliteit en uitbreiding welstandsvrije gebieden’ voorziet in het deels laten vieren van de teugels. ,,Maar dat betekent niet dat alles mag of dat we niet kunnen ingrijpen.”

Pimpelpaars

Jacobs wees op de excessenregeling. ,,Daarmee kunnen we voorkomen dat mensen hun gevel pimpelaars verven. Onze gemeente moet wel netjes en ordentelijk blijven. En er zijn historische, beeldbepalende panden in Bergen en Halsteren die je wil beschermen.”

Flip Aertssen gaf donderdag de raad mee dat de VB de nieuwe nota op zich prima vindt, maar kraakte wel wat kritische noten voor de binnenstad. ,,Want daartoe zijn wij op aarde.” Zo zijn zonnepanelen in het zicht voor hen uit den boze.

‘Afschuwelijk beeld’

,,Wij zijn voor alternatieve energie, maar in de binnenstad en zeker het beschermd stadsgezicht moet je daar zorgvuldig mee omgaan. Dus op schuine daken moet je géén zonnecollectoren toestaan, dat geeft een afschuwelijk beeld.” 

Niet dat de VB geen enkel zonnepaneel wil toelaten. ,,Maar alleen daar waar ze het beeld niet verstoren, zoals binnenterreinen of platte daken, dus uit het zicht. En wie weet brengt de toekomst panelen die qua ontwerp onopvallend ‘opgaan’ in het dak.”

Terrassen

Aertssen waarschuwde ook tegen verrommeling van de stad. ,,Ondernemers overtreden stelselmatig de afspraken over terrassen op de Grote Markt. Vanwege vastenavend waren ze verwijderd, maar alles komt nu gewoon weer terug.”

Nieuwe Vesting

Ook zette hij vraagtekens bij de hoogbouw in de wijk Nieuwe Vesting. ,,Wat er staat, mag qua bestemmingsplan en is juridisch gezien geen exces, maar wat ons betreft wel qua beeldkwaliteit. Die is onvoldoende nagekomen.”

  1. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
    PREMIUM

    Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

    Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom