Deze tijdelijke maatregel wordt van de zomer blijvend.
Volledig scherm
Deze tijdelijke maatregel wordt van de zomer blijvend. © Peter de Brie

Geen rotonde of extra stoplicht op druk kruispunt

BERGEN OP ZOOM - Er komen geen verkeerslichten op de kruising van de Markiezaatsweg met de Zuiderdreef in Bergen op Zoom. Uit onderzoek is gebleken dat de huidige situatie genoeg is voor de verkeersstromen. Ook voor die van de toekomst.

Dat schrijft burgemeester Frank Petter in een brief naar de gemeenteraad. De roep om actie op het kruispunt is de laatste jaren steeds groter geworden. Veel omwonenden vinden de situatie nu te druk, onoverzichtelijk en onveilig. Stoplichten leken de makkelijkste oplossing te zijn: de palen ervoor staan al op de kruispunten.

Meerdere oplossingen bekeken

Er is tijdens het onderzoek gekeken naar drie oplossingen: verkeerslichten, het aanleggen van rotonde en een voorrangskruispunt, zoals de situatie nu is. Volgens het onderzoek is de huidige situatie dus het beste. Ook de komende jaren kan het kruispunt de verwachte verkeersstromen aan. Zelfs als de wijk de Markiezaten volledig ontwikkeld is.

Werkzaamheden in de zomer

Het betekent concreet dat de gemeente de weg van de zomer definitief gaat inrichten. Een aantal maanden geleden zijn de voorsorteerstroken tijdelijk afgesloten met een betonnen rand. Daarmee wilde de gemeente kijken of de situatie verbeterde. De stroken verdwijnen nu, dus. De ruimte die daardoor vrijkomt in de middenberm zal gebruikt worden voor verkeer vanuit de zijstraten om op te kunnen stellen. Dat zou de situatie overzichtelijker maken.

Het college was van plan de uitkomst van het onderzoek met inwoners te delen tijdens een bijeenkomst, maar die kan door de coronacrisis niet gepland worden op korte termijn. Wie wil reageren, kan dat digitaal doen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom