Geen oliebollen maar brandwonden: bakken voor goed doel gaat mis in Halsteren

VIDEOHALSTEREN - Geen 1000 oliebollen voor zijn Roparunteam, maar zijn veranda die in vlammen opgaat en brandwonden aan hand en gezicht: dat was maandagmorgen de spijtige oogst voor een onfortuinlijke oliebollenbakker uit Halsteren.

De man, woonachtig aan het Sint Maartensplein, ging op de slotdag van 2018 vol goede moed al vroeg aan de slag voor het goede doel: oliebollen bakken in zijn achtertuin voor Roparun-team Maak een Vuist, dat geld inzamelt voor palliatieve zorg aan kankerpatiënten.

,,Om 8.00 uur zouden we beginnen, maar ons teamlid was rond half acht al bezig met opwarmen. Wat er precies fout ging, weet hij nog steeds niet, maar er ontstond brand", vertelt teamcaptain Renko Fiks van Maak een Vuist.

Fiks spreekt namens zijn ploeggenoot, die zelf uit de publiciteit wil blijven. ,,Hij heeft de boel nog willen blussen, maar dat ging ook mis. Zo liep hij lichte brandwonden op aan zijn hand en gezicht. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar behandeld.”

Fiks, een sportmasseur uit Hoogerheide, zag tot zijn schrik metershoge vlammen oplaaien toen hij aan kwam rijden om te helpen bakken. Het Halsterse teamlid Mike Goossens had dezelfde angstige ervaring. ,,Ik dacht: ‘het zal toch niet?’ Wel dus. Gelukkig hadden we zondag op een andere plek al 600 oliebollen gebakken. Die hebben we nog kunnen bezorgen”, aldus Goossens.

Teamleider van “Roparun Maakt een Vuist" Renko Fiks bekijkt de totaal verwoestte zonnepanelen.
Volledig scherm
Teamleider van “Roparun Maakt een Vuist" Renko Fiks bekijkt de totaal verwoestte zonnepanelen. © Pix4Profs/Chris van Klinken
Quote

We zouden nog ruim 1000 oliebollen bakken voor de verkoop. Zo missen we 1000 à 1500 euro inkomsten voor het goede doel.

Renko Fiks, captain Roparun-team Maak een Vuist

Het hele team betreurt het voorval. ,,Voor onze ploegmaat, maar ook voor het goede doel", zegt Fiks tussen de zwartgeblakerde resten van de veranda. Even verderop staat een emmer oliebollenbeslag als stille getuige. ,,We zouden nog ruim 1000 oliebollen bakken voor de verkoop. Dat zou nog eens 1000 à 1500 euro opleveren.” 

Doneren via Facebook

Een emmer oliebollenbeslag in de Halsterse achtertuin is het stille bewijs van de afgelaste bakactie voor het goede doel, de Roparun.
Volledig scherm
Een emmer oliebollenbeslag in de Halsterse achtertuin is het stille bewijs van de afgelaste bakactie voor het goede doel, de Roparun.

Via Facebook meldde Maak een Vuist dat de bakactie noodgedwongen is afgeblazen, met alle gemiste inkomsten tot gevolg. ,,Wie toch wil doneren, kan dat alsnog doen via Facebook”, oppert Fiks. ,,Het gaat niet om ons team, maar om de Roparun en om de patiënten. Daar doen we het voor. We organiseren in januari ook nog een feestavond in Halsteren en in mei een hardloopwedstrijd in de regio Bergen op Zoom.”

Goossens geeft aan dat er ook nog een kleine 1500 euro bijkomende schade is omdat hun ploeggenoot zelfgemaakte tuinbankjes, medailleborden en hondenmanden klaar had staan om voor de Roparun te verkopen. ,,Die zijn ook allemaal verbrand.”

Explosie

Quote

Ach, die schade is vervang­baar. Verzeke­rings­werk. Ik ben opgelucht, want dit had veel erger af kunnen lopen

Buurvrouw Marion Bruijns

Buurvrouw Marion Bruijns stond maandagmorgen te trillen op haar benen na de explosie. ,,Ik hoorde een klap en hoorde de buurman roepen: ‘bellen, bellen, bellen'. Buiten klonk het als storm en regen, maar toen ik mijn rolluik omhoog deed, zag ik de vlammen uit zijn veranda slaan, tot ver boven het dak van mijn schuurtje dat ernaast staat.”

Bruijns belde 112 terwijl de buurman op haar deur bonkte en riep dat ze naar buiten moest. ,,Ik heb mijn twee hondjes gepakt, zij zijn mijn alles, en ben via de voordeur de straat opgelopen. De brandweer was er gelukkig snel met drie wagens en kreeg het vuur onder controle. Maar ik vond het heel eng en griezelig. Die vlammen kwamen zo dichtbij, het was heel intens.”

Renko Fiks van Roparun-team Maak een Vuist bij de verkoolde veranda van zijn teamgenoot uit Halsteren. Daar brak brand uit toen de ploeggenoten oliebollen wilden gaan bakken voor het goede doel.
Volledig scherm
Renko Fiks van Roparun-team Maak een Vuist bij de verkoolde veranda van zijn teamgenoot uit Halsteren. Daar brak brand uit toen de ploeggenoten oliebollen wilden gaan bakken voor het goede doel.

Het vuur sloeg niet over naar hun beider woningen, maar het schuurtje van Bruijns liep rook-, water- en brandschade op. ,,Maar ach, dat is allemaal vervangbaar. Daar zit ik niet mee, dat is verzekeringswerk. De buurman zag er aangedaan uit, maar maakt het al bij al wel weer redelijk. Ik voel me nu heel opgelucht, want dit had veel erger af kunnen lopen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom