De Zoomdam is afgesloten voor alle verkeer. En wel zodanig dat het ondanks verwoede pogingen vrijwel onmogelijk is om door de versperringen heen te glippen.
Volledig scherm
De Zoomdam is afgesloten voor alle verkeer. En wel zodanig dat het ondanks verwoede pogingen vrijwel onmogelijk is om door de versperringen heen te glippen. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Geen doorkomen aan: De Zoomdam is echt dicht

BERGEN OP ZOOM - Fietsers die het toch proberen komen van een koude kermis thuis. De Zoomdam bij ‘t Rijks is hermetisch afgesloten. Wie er toch langs wil, moet flink zijn best doen. ,,Het is puur vanwege de veiligheid”, zegt gemeentelijke projectleider Laurent-Jan Allewijn.

Je hoort ze weer. Het getjilp van de vogels. De vrachtwagens van Gebroeders Oomen staan nog stil. Normaal passeren hier duizenden automobilisten en fietsers. Nu niet. De kruising Zoomdam, waar Halsterseweg, Boerenverdriet. Burgemeester Stulemeijerlaan en de Noord- en Zuidzijde Zoom samenkomen, gaat drastisch op de schop.

Borden op de Halsterseweg waarschuwen fietsers. Toch waagt een enkeling het er op. ,,Gisteren ging het nog wel”, zegt Bergenaar Jim Rode. Hij is onderweg naar zijn stageadres in de stad. ,,Tuurlijk wist ik van de afsluiting. Maar ik dacht: daar kun je vast nog wel langs. Niet dus. Nu moet ik flink omrijden. Via Roncalli of onderlangs het Smitsvestje. Dat kost al snel 10 minuten extra.”

Balen

De rotonde die bij de Zoomdam wordt aangelegd komt op de hoek Rijks/Zuidzijde Zoom. Vanaf de Halsterseweg, die een fietsstraat wordt, komt daar een dubbel fietspad op uit. De route voor doorgaand verkeer die links afdraait richting Boerenverdriet moet voor betere doorstroming zorgen.
Volledig scherm
De rotonde die bij de Zoomdam wordt aangelegd komt op de hoek Rijks/Zuidzijde Zoom. Vanaf de Halsterseweg, die een fietsstraat wordt, komt daar een dubbel fietspad op uit. De route voor doorgaand verkeer die links afdraait richting Boerenverdriet moet voor betere doorstroming zorgen. © Gebr. Oomen BV Sprundel

Hij baalt en is niet de enige. Een man met aktetasje probeert het ook. ,,Gaat nog wel, toch?”, roept hij. Een bewoner van de Halsterseweg schudt haar hoofd. Twee tellen later komt hij driftig terug gefietst. Mompelt wat en verdwijnt. Bewoners tegenover het tankstation zijn met de afsluiting. ,,Voorkomt van het weekend een hoop overlast”, zegt bewoner van huisnummer 311.

Niet alleen de Halsterseweg, ook de andere toegangswegen zijn afgesloten. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je er bij de Zuidzijde Zoom nog langs. Maar dan moet je toch uitkijken dat je niet van het talud in de Zoom rolt. In principe geldt de afsluiting, vanwege de bouw van een rotonde, tot eind september. ,,Over een paar maanden evalueren we of de situatie zo blijft”, zegt projectleider Laurent-Jan Allewijn.

Volgende week starten de nutsbedrijven met het vervangen van de gas, elektra en waterleidingen. Risicovol werk. Reden waarom een hermetische afzetting vereist is, zegt Allewijn. Fietsers worden omgeleid via de Zoombrug en de nieuwe brug bij het Smitsvestje die nog wacht op afronding. ,,Dat doen we niet gelijktijdig met de werkzaamheden aan de Zoomdam. Anders missen we een verbinding.”

De aanleg van de rotonde maakt deel uit van de metamorfose dat het Bergse deel van de Halsterseweg ondergaat. Dat wordt een fietsstraat, waar auto’s te gast zijn. De provincie betaalt enkele tonnen mee aan de rotonde. Het fietsverkeer krijgt een dubbel fietspad naar de rotonde op de Zoomdam. Die moet voor meer veiligheid zorgen.

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom