Volledig scherm
Een beeld uit de Nederlandse film Süskind uit 2012. © Gpd

'Geef Walter Süskind een standbeeld in Bergen op Zoom'

BERGEN OP ZOOM - Een standbeeld voor de bekendste jood uit Bergen op Zoom die omgekomen is tijdens de Tweede Wereldoorlog; Walter Süskind.  Daarvoor pleit PvdA-fractieleider Joey van Aken in een brief aan het college van B en W.

De sociaal-democraat ziet het speciale gedenkteken, in de vorm van een standbeeld of een plaquette, het liefst verschijnen voor de voormalige synagoge of het huis waar Süskind tussen 1938 en 1942 heeft gewoond. Van Aken: ,,Hij heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met anderen zeker 600 kinderen gered van transportatie naar een concentratiekamp. We moeten hem eren. Hiermee maken we bovendien het verleden van de stad zichtbaar en dat maakt het uit toeristisch oogpunt aantrekkelijk." Het verhaal over Süskind is in een boek opgetekend dat in 2012 is verfilmd. 

De PvdA'er vraagt B en W ook 1300 euro beschikbaar te stellen voor het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Daarmee worden de namen van alle 26 Bergse slachtoffers (onder wie Süskind) geadopteerd. ,,Mocht dat geld er niet zijn, dan stel ik voor dat alle raadsleden uit eigen zak 50 euro neertellen. Dan lukt het ook."

Volledig scherm
Walter Süskind © ADN Beeldredactie
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom