Volledig scherm
Carpoolparty - boven Max Majorana, Richard Stolz (Die Twee), onder Gabrielle le Berre en Chris van Eekelen (Les Vedettes) © Willem Jongeneelen/BN de Stem

‘Gebouw-T gaat vreemd’

BERGEN OP ZOOM - Gebouw-T is niet eenkennig. Het Bergse poppodium gaat de samenwerking aan met gastcuratoren en ondersteunt initiatieven elders in de stad. Onder de naam Carpoolparty zullen regelmatig concerten op andere (horeca)locaties in Bergen op Zoom plaats gaan vinden. 

Carpoolparty is een initiatief van Max Majorana. Hij bezit onder diezelfde naam een blog over popmuziek. ,,Naast schrijven over nieuwe bands, organiseer ik ook graag optredens voor hen. Er is veel goede muziek waarvoor de zaal van Gebouw-T feitelijk te groot is. Afhankelijk van het genre zoeken we elders in de stad een geschikte locatie.”

Max Majorana was eerder een van de programmeurs van het Tilburgse festival Incubate en is in zijn woonplaats actief voor PopMonument en Muziek Bij De Buren. ,,Een van de functies van een poppodium is het signaleren van nieuwe bands. De laatste tijd zie je dat bijvoorbeeld gitaarbands het moeilijk krijgen een plek op de podia te vinden. Die worden wel aan Gebouw- T aangeboden, maar vanwege het ontbreken van een kleine zaal is nu een oplossing gezocht die optredens elders te kunnen doen.”

Passende locaties

Gebouw-T gaat voor het eerst vreemd in Café Les Vedettes, later volgt een wat vuigere act in Café Die Twee. Voor bijvoorbeeld een singer-songwriter kan weer een andere locatie gezocht worden. ,,Passende acts op passende locaties”, aldus zakelijk leider Gert-jan de Koster. ,,Gebouw-T faciliteert de optredens zowel qua techniek als marketing, het poppodium en Fonds Podiumkunsten staan beiden deels garant voor een goede financiële afloop. De doelstelling van het fonds is opkomende Nederlandse artiesten met eigen werk een podium te bieden. Gebouw-T kan daar, net als andere kernpodia in Nederland, een rol in spelen.”

Het is volgens Max Majorana een misvatting dat ‘zijn Carpoolparty’s’ louter voor alternatieve of niche muziek zouden staan. ,,Het nieuwe album van The Avonden, met droevige liedjes over opgroeien en de puberteit, werd zowel in Trouw als De Volkskrant het mooiste Nederlandstalige album van dit jaar genoemd. De groep Naive Set, met drie nationaliteiten, maakt prachtige gitaarliedjes in de stijl van The Feelies, Real Estate en R.E.M. Volgend jaar ben ik trots dat Scram C Baby voor het eerst in Bergen op Zoom komt optreden.”

Programma Carpoolparty: 30 november (21.00 uur/5.00 Euro) The Avonden + Naive Set in Les Vedettes, 15 maart (21.00 uur/7.50 Euro) Dieter von Deurne + Scram C Baby in Die Twee.

 1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.
 1. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”
 2. Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide
  video

  Recordaan­tal fluitketel­schui­vers op de ijsbaan in Hoogerhei­de

  HOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom