Volledig scherm
De omstreden caravanstalling van VVD-raadslid Rian Govers aan de Tholenseweg in Halsteren. © Peter van Trijen/Pix4Profs

GBWP wil toch debat over illegale caravanstalling van Bergs VVD-raadslid Govers

BERGEN OP ZOOM - GBWP wil het integriteitsonderzoek naar en de excuusbrief van VVD-fractieleider Rian Govers tijdens een openbaar debat bespreken. ,,Wij hebben eerlijkheid en zuiverheid hoog in het vaandel staan als GBWP”, zegt Aydin Akkaya. ,,Reden dat we beide zaken openlijk en niet achter gesloten deuren willen bespreken.”

Govers kwam in de problemen nadat BN DeStem naar buiten bracht dat ze sinds 2016 samen met haar man een illegale caravan- en camperstalling runt op hun agrarische bedrijf in Halsteren. Bovendien stemde ze als raadslid mee en deed het woord namens de VVD over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Noord. Hun bedrijf valt onder dat bestemmingsplan.

Geen belangenverstrengeling

Burgemeester Frank Petter liet onderzoek doen en daaruit bleek dat de VVD'er het aanzien van de gemeenteraad heeft geschonden door geen omgevingsvergunning aan te vragen voor de caravanstalling. Ondanks deze fout was geen sprake van belangenverstrengeling. Govers heeft haar positie als raadslid niet gebruikt of misbruikt om daar zelf beter van te worden, aldus de onderzoekers. De VVD'er maakte daarop haar excuses en zei oprecht niet te weten dat een vergunning nodig was voor de stalling.

Quote

Wij hebben een aantal vragen over het onderzoek. Welke dat zijn, laat ik nog even in het midden

Aydin Akkaya

Tijdelijk VVD-fractieleider Joost Pals drong voorafgaand aan het onderzoek aan op een openbaar debat over de conclusies daarvan. Maar kwam kort na het verschijnen van de uitkomsten daarop terug. ,,De conclusies zijn zo helder dat ik niet weet waarover we nog moeten debatteren.”

Uitleggen

Quote

Ik heb niets te verbergen

Rian Govers

Maar GBWP deelt die mening niet. ,,Wij hebben een aantal vragen over het onderzoek. Welke dat zijn, laat ik nog even in het midden”, aldus Akkaya. ,,Maar het gaat erom dat ik aan mensen kan uitleggen wat er precies is gebeurd en waarom er niets aan de hand zou zijn. En dat kan ik op dit moment niet." De grootste coalitiepartij heeft daarom eerder deze week tijdens fractieoverleg besloten de kwestie op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. ,,We hebben onze coalitiepartners GroenLinks, CDA en VVD daarvan op de hoogte gesteld.”

Govers laat weten het debat af te wachten. ,,Ik heb niets te verbergen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom