Volledig scherm

Gaat Heel Steenbergen nu stemmen?

Het is veel te makkelijk om het Steenbergse verkiezingsliedje uit te lachen. Ik zou het over de oubollige muziek kunnen hebben, de humorloosheid van de tekst, de zee aan grijze haren en het saaie verkiezingsthema. Er is toch zeker niemand die gelooft dat dit mensen inspireert om naar de stembussen te gaan, toch?

Echt viral wil het maar niet gaan, dat hoopte de gemeente Steenbergen misschien. Dat andere bekende koor uit de gemeente, het Steenbergs Piemelkoor, deed het twee jaar geleden veel beter. De sketch van tv-programma De Kwis bereikte toen honderdduizenden mensen, die uit volle borst 'daar moet een piemel in' meezongen. Was het kostbare azc-debat toch nog ergens goed voor.

Vooropgesteld: het is best wel bewonderenswaardig dat de gemeente Steenbergen de uitdaging is aangegaan om het opkomstpercentage omhoog te krikken. Dat het met een liedje niet gaat werken, dat snapt de gemeente denk ik ook wel. Gelukkig zijn er de komende tijd ook andere activiteiten gekoppeld aan de campagne om Heel Steenbergen aan het stemmen te krijgen. Een kieswijzer, een 'ludieke brief' van de burgemeester (ik hou mijn hart vast) en een verkiezingsfestival.

Chronisch ontevreden

Dat laatste zal ongetwijfeld veel mensen op de been brengen: muziek, drank en... politiek? Hartstikke leuk allemaal, maar het pakt het probleem niet echt bij de wortel aan. Waarom stemmen mensen niet? Niet omdat ze niet op de hoogte zijn van de verkiezingen. Tegen maart struikel je over de verkiezingsposters en politici die je flyers in de handen stoppen.

De Steenbergenaar is ontevreden. Chronisch, zo lijkt het soms. De inwoners voelen afstand tot het gemeentehuis en de gemeenteraad. Ze voelen zich, terecht of niet, bepaald niet serieus genomen. Al doet dat probleem zich natuurlijk in veel meer gemeenten voor. We somberen en klagen wat af. Steenbergen is daarin verre van uniek. Maar een zelfgemaakt verkiezingslied is weer wel uniek. Dus wat nou zeuren en zagen? Niet over nadenken, niet over soebatten, gewoon een keer uit volle borst meezingen. Eén keer is wel genoeg. Zijn we het snel weer vergeten.

  1. Eerste Strienestadse wandelroute vol leutige anekdotes

    Eerste Strienestadse wandelroute vol leutige anekdotes

    STEENBERGEN - Stichting Karnaval Steenbergen (SKS) voegt dit jaar een nieuwe activiteit toe tijdens carnaval: de Strienestadse Leutroute. Onder de noemer 'Wàànt ik gaon eerst nog ’n gèèf stukske dweile...' kunnen bietboeren en meerminnen een stadswandeling maken op zondag 11 februari langs bekende carnavalsplekken en cafés uit het heden en verleden. Oud-nar Ad Vermeulen en oud-prins John Nijssen zijn de gidsen tijdens deze tocht.
  2. Na bewoners is ook de politiek de verkeersonveiligheid op Auvergnestraat in Bergen op Zoom meer dan beu

    Na bewoners is ook de politiek de ver­keers­on­vei­lig­heid op Auvergnestraat in Bergen op Zoom meer dan beu

    BERGEN OP ZOOM - En weer was het raak op de route Auvergnestraat, Glymnesstraat en Boutershemstraat in Bergen op Zoom. Maandagavond botsten daar twee auto's op elkaar. Een wagen knalde door, tegen een parkeerautomaat aan. Bewoners zijn de onveilige verkeerssituatie al heel lang stikbeu. GBWP en de VVD eisen nu onmiddellijke actie van het college van B en W. 'De situatie begint onhoudbaar te worden'.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom