Volledig scherm
De Mozesbrug op Fort de Roovere in Halsteren is een internationale trekker van formaat. © Chris van Klinken / het fotoburo

Fort de Roovere in Halsteren is nog lang niet af

HALSTEREN - Blader door het gastenboek van Fort de Roovere in Halsteren en je reist over de hele wereld. Brazilianen, Britten, Mexicanen, Canadezen, een verdwaalde Amerikaan uit Houston. Ze banjeren over de gerestaureerde militaire verdedigingslinie, zoekend naar het 'leuke ding' van architectenpartners Ad Kil en Ro Koster: de Mozesbrug waarbij je in een verzonken gleuf gevoelsmatig dwars door het water loopt.

De loopgraafbrug, die de linie en het achterliggende natuurgebied met elkaar verbindt, is uitgegroeid tot internationale trekker. Sinds het Britse Sky News  de brug in 2011 ontdekte, stroomt het publiek toe en loopt de digitale brievenbus van RO&AD Architecten over met vragen, verzoeken en nominaties voor prijzen in de architectuur. 

,,Een tijd terug stopte er ineens een stoet van taxi's voor de toegang bij Fort de Roovere. Stapte een grote Indiase familie uit die logeerde in het Hilton in Rotterdam. Een dochter van de familie bleek architect te zijn en wilde de loopgraafbrug laten zien'', grinnikt Kil (52) die in Bergen op Zoom woont maar geboren is op de Brabantse Wal in Woensdrecht.

Volledig scherm
Architecten Ad Kil en Ro Koster van RO&AD © Franka van der Rijt

Het 'leuke ding', zoals Koster het betitelt, is uniek. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Al schreeuwden de twee ontwerpers dat zelf niet van de daken. ,,Nederlanders spelen nu eenmaal graag met water. Een kering hier, een paar damwandjes daar. Zo is de Mozesbrug ontstaan. Lekker pielen met water. Maar dat het zoveel los zou maken, hadden we niet voorzien'', zegt Koster (54) die vanuit Middelburg werkt.

Zelfs de gerenommeerde architectuursite Arch Daily zette de schijnwerpers op het Halsterse hoogstandje. Met als resultaat dat 'de Mozes' de meest bekeken brug werd op de site. Inmiddels is op Fort de Roovere ook toren Pompejus verrezen die met zijn 25 meter, staande op een talud van nog eens 10 meter,  ver boven de boomkruinen op het fort uittorent.

Kwinkslag

Deze Pompejus -vernoemd naar 17de-eeuwse Pompejus de Roovere die namens de Staten van Holland de bouw van fortificaties begeleidde- is wederom een 'echte RO&AD'. De uiterlijke vorm past in het landschap van taluds en, zoals Kil en Koster dat graag doen, de toren is veel meer dan een uitkijkpunt over de West-Brabantse Waterlinie. 

,,Het is tegelijkertijd een theater. We ontwerpen graag met een kwinkslag. Objecten met een dubbelfunctie'', aldus Koster. Gezeten op de 129 traptreden van Pompejus kan het publiek straks genieten van theatervoorstellingen in de openlucht. Stichting Pompejus die de toren gaat beheren, wil in de lente van 2018 ontvouwen wat er allemaal mogelijk is.

De metamorfose van het gebied is enorm. Waar nu zoveel nationaliteiten het gastenboek van Fort de Roovere tekenen, was in 2002 slechts maïs en bos. Wat begon met een maquette van het vroegere verdedigingsfort is uitgegroeid tot een publiek landschapspark waarbij de cultuur-historische erfenis tot leven is gewekt. Taluds werden opgeworpen, grachten uitgegraven. 

Militaire linie

Maar het fort is nog lang niet af. In nauwe samenwerking met de gemeente en Stichting Pompejus staan alweer nieuwe projecten op stapel: een nieuwe entree waarbij bezoekers via een brug over de gracht het hart van de militaire linie bereiken. 

Wie die brug ontwerpt? RO&AD Architecten. In 2018 gaan bezoekers bovendien naar het toilet in een poterne, zeg maar een tunnel waar vroeger soldaten doorheen sjouwden. Kil en Koster hebben ook al een kruithuis getekend dat ingericht zou kunnen worden als tentoonstellingsruimte op Fort de Roovere. 

Geen commercie

De gehele West-Brabantse Waterlinie draagt inmiddels de stempel van RO&AD. De trap en uitkijktoren die in de maak zijn voor Fort Henricus in Steenbergen worden 'familie' van toren Pompejus en de Bunkertrap in De Heen. Ad Kil struint graag door het gebied. 

,,Ik voel me ermee verbonden. Het is bijzonder om mee te werken aan een uitgestrekt landschapspark met wel tien tot vijftien projecten.'' Voor de goede orde: activiteiten prima in het liniegebied, maar de commercie blijft buiten de deur. ,,Het is een park van en voor iedereen. Laagdrempelig. Natuur, rust, cultuur en historie. Het wordt geen pretpark.''

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadsprijs
    Van het land

    Stadsprijs

    BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag was een heel andere dag dan we gewend zijn. Hoewel we ’s ochtends nog gewoon in onze oude kleren op het bedrijf rondliepen, begon de middag met een bezoek aan de kapper om mijn haar op te steken. Toen Caroline en ik vervolgens allebei een galajurk aantrokken en make-up hadden opgedaan, was de metamorfose compleet. Caroline en ik mochten namens FrankenFruit naar het GoBoZ ondernemersgala. Voor de andere familieleden was de overgang van een heel jaar in ‘tuinkleren’, zoals wij dat noemen, naar galakleding iets te groot.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom