De 'slimme' lantaarnpalen die de gemeente Woensdrecht bij diverse fietspaden gaat plaatsen, kunnen vier verschillende kanten op schijnen en gaan feller branden zodra er iemand passeert.
Volledig scherm
De 'slimme' lantaarnpalen die de gemeente Woensdrecht bij diverse fietspaden gaat plaatsen, kunnen vier verschillende kanten op schijnen en gaan feller branden zodra er iemand passeert. © Peter de Brie

Fietspaden in Woensdrecht krijgen nu snel slimme verlichting

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht heeft groen licht gekregen voor het plaatsen van 'slimme' lantaarnpalen bij de fietspaden langs de Antwerpsestraatweg en de OLV ter Duinenlaan. De aanleg van de 'meegolvende' verlichting begint op korte termijn.

De schooljeugd uit de gemeente Woensdrecht en andere fietspadgebruikers kunnen met een geruster hart de donkere dagen tegemoet zien. In de week van 23 oktober wordt gestart met de aanleg van uitgekiende verlichting bij het fietspad langs de Antwerpsestraatweg tussen Hoogerheide en Bergen op Zoom. Aansluitend gebeurt dat bij de Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan in Ossendrecht.

Behalve een prijskaartje van zo’n 340 mille hing er ook een milieuvraagstuk vast aan het lumineuze plan om fietsers op de gemeentelijke paden een veiliger gevoel te geven. Die liggen namelijk gedeeltelijk in zogenaamde Natura 2000-gebieden.

Natuurtoets

,,Vanuit milieuorganisaties is er aangedrongen op een toets aan de natuurbeschermingswetgeving”, zo vertelt wethouder Jeffrey van Agtmaal. ,,De verlichting mocht de flora en fauna niet schaden. Nu blijkt dat er geen negatief effect op de ecologie wordt verwacht.” Groen licht dus om eindelijk een begin te kunnen maken met de uitvoering van deze breed gedragen wens van de gemeenteraad.

De gekozen lantaarnpalen zijn erg geavanceerde exemplaren. De schotelvormige kappen herbergen elk vier serietjes lampen die via wifi, dus op afstand en draadloos, worden aangestuurd. ,,We kunnen de lampen vier verschillende kanten op te laten branden. Bij een drempel zet je er eentje aan, bij een vogelnest juist uit”, schetst Van Agtmaal als voorbeeld.

Bewegingssensoren

Bovendien worden bij het begin en eind van een traject, maar ook om de zoveel palen tussendoor, bewegingssensoren aangebracht. ,,Er brandt een soort dimlicht, maar als er iemand langs fietst, gaat de lamp feller branden. Het licht ‘golft’ daarna mee. Het idee van de groene golf bij verkeerslichten, maar dan vanwege de natuur en de duurzaamheid.”

De slimme palen langs de OLV ter Duinenlaan gaan 170.925 euro kosten, die voor de Antwerpsestraatweg zijn op 186.750 euro geraamd. Van Agtmaal hoopt snel te horen of de gemeente Bergen op Zoom meedoet met haar stukje van laatstgenoemde weg bij Borgvliet. ,,Het Bergse college ziet het eerder als schijnveiligheid, maar wil er mogelijk toch een pilotprojectje van maken. In dat geval zou de aannemer meteen door kunnen pakken daar.”

Acht ton

Vanwege de kosten komen de fietspaden langs de Abdijlaan (Huijbergen-Ossendrecht) en Huijbergseweg (Huijbergen-Hoogerheide) later pas aan de beurt. Het totale verlichtingsplan, inclusief de Weg naar Wouw, kost bijna acht ton.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom