Volledig scherm
Het voormalige pand van Koster in de Fortuinstraat wordt nu een fietsenstalling. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Fietsenstalling zonder commercie in Fortuinstraat

BERGEN OP ZOOM - Het voormalige pand van Koster-Dey aan de Fortuinstraat in Bergen op Zoom moet een grote gratis bewaakte fietsenstalling worden, zonder commerciële invulling. Dat is waar het Bergse college van B en W voor kiest.  

De plannen voor de fietsenstalling zijn opnieuw bekeken omdat een deel van de de Bergse politiek aanhikte tegen de extra kosten en omwonenden in de Kortemeestraat en Fortuinstraat bang waren voor nachtelijke overlast. Drie scenario's zijn onder de loep genomen. 

Inkomsten

,,Niets doen, een fietsenstalling waarbij een deel van de ruimte wordt verhuurd aan een commerciële partij om inkomsten te genereren of alleen een grote fietsenstalling",   vertelt wethouder Patrick van der Velden. ,,De huurinkomsten zouden ongeveer 8.000 euro per jaar opleveren. Wij denken dat het aantal fietsplekken dat je daarvoor moet inleveren niet opweegt tegen de  inkomsten."

Een openbaar toilet komt er overigens wel en mogelijk ook een bandenplakservice of pakketdienst. ,,Parkeerbeheer gaat de stalling exploiteren, die bekijkt wat nodig is. We willen alleen geen grote ruimte verhuren", stelt Van der Velden.

Omwonenden

Met omwonenden in de Kortemeestraat is afgesproken dat de ingang van de stalling aan die kant tegelijk sluit met de winkels. De ingang aan de Fortuinstraat blijft 's avonds wel langer open. ,,Daarmee is een deel van de bezwaren weggenomen", zegt Van der Velden die zich realiseert dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.  

De fietsenstalling vervangt de stalling in de Sint Annastraat. Dat pand komt in de  verhuur. De nieuwe fietsenstalling in de Fortuinstraat kost de gemeente jaarlijks 80.000 euro meer. 

De gemeenteraad buigt zich in september over de plannen voor het City Service Punt.    

 1. Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’
  UPDATE

  Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’

  BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”
 2. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
  PREMIUM

  Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

  Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom