Volledig scherm
Het voormalige pand van Koster in de Fortuinstraat wordt nu een fietsenstalling. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Fietsenstalling zonder commercie in Fortuinstraat

BERGEN OP ZOOM - Het voormalige pand van Koster-Dey aan de Fortuinstraat in Bergen op Zoom moet een grote gratis bewaakte fietsenstalling worden, zonder commerciële invulling. Dat is waar het Bergse college van B en W voor kiest.  

De plannen voor de fietsenstalling zijn opnieuw bekeken omdat een deel van de de Bergse politiek aanhikte tegen de extra kosten en omwonenden in de Kortemeestraat en Fortuinstraat bang waren voor nachtelijke overlast. Drie scenario's zijn onder de loep genomen. 

Inkomsten

,,Niets doen, een fietsenstalling waarbij een deel van de ruimte wordt verhuurd aan een commerciële partij om inkomsten te genereren of alleen een grote fietsenstalling",   vertelt wethouder Patrick van der Velden. ,,De huurinkomsten zouden ongeveer 8.000 euro per jaar opleveren. Wij denken dat het aantal fietsplekken dat je daarvoor moet inleveren niet opweegt tegen de  inkomsten."

Een openbaar toilet komt er overigens wel en mogelijk ook een bandenplakservice of pakketdienst. ,,Parkeerbeheer gaat de stalling exploiteren, die bekijkt wat nodig is. We willen alleen geen grote ruimte verhuren", stelt Van der Velden.

Omwonenden

Met omwonenden in de Kortemeestraat is afgesproken dat de ingang van de stalling aan die kant tegelijk sluit met de winkels. De ingang aan de Fortuinstraat blijft 's avonds wel langer open. ,,Daarmee is een deel van de bezwaren weggenomen", zegt Van der Velden die zich realiseert dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.  

De fietsenstalling vervangt de stalling in de Sint Annastraat. Dat pand komt in de  verhuur. De nieuwe fietsenstalling in de Fortuinstraat kost de gemeente jaarlijks 80.000 euro meer. 

De gemeenteraad buigt zich in september over de plannen voor het City Service Punt.    

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom