Volledig scherm
Farid El Khassim

Farid El-Khassim: 'Als je hierheen komt, moet je zowel lusten als lasten nemen'

Raadslid Farid El-Khassim uit Bergen op Zoom vindt dat mensen die uit streng islamitische landen naar Nederland vluchten zich beter moeten aanpassen. De politicus reageert daarmee op de advertentie-campagne van premier Mark Rutte in deze krant, waarin hij zich opwindt over een kwestie met een allochtone sollicitant die weigerde om vrouwen een hand te geven.

Premier Rutte stoort zich aan de omgangsnormen in Nederland, zo stelt hij in een groot interview met deze krant. Als voorbeeld noemt hij een allochtone sollicitant die niet werd aangenomen bij een busbedrijf, omdat hij om geloofsredenen vrouwen geen handen geeft. El-Khassim, die meedoet aan de landelijke verkiezingen in de nieuwe partij Lokaal in de Kamer, snapt dat het busbedrijf de sollicitant geweigerd heeft. "Als je zo aan komt bij een nieuwe job, iemand steekt een hand uit en je weigert: dat komt best hard aan. Je wijst iemand af. Als dat mij zou overkomen, zou ik ook schrikken, misschien wel boos worden."

Menselijkheid
Het College van de Rechten van de Mens gaf de sollicitant echter gelijk: hij hoeft vrouwen geen hand te geven. Rutte noemde dat 'bizar'. Raadslid El-Khassim: "Het gaat niet om gelijk of ongelijk, het gaat om een stukje menselijkheid. Dat busbedrijf reageert heel instinctief. Als deze sollicitant eerst gewoon de hand had geschud en daarna de situatie had uitgelegd, dan was er meer begrip geweest."

Andere mentaliteit
De premier stelde zelfs: "Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg." Dat vindt El-Khassim iets te zwart-wit. "Je kunt je afvragen of het zo homogeen moet. Maar je kunt niet zeggen: als je je niet aanpast, rot je maar op. Het ligt ingewikkelder. Maar als je vlucht uit een land als Saoedi-Arabië, Afghanistan of Somalië naar hier, dan moet je weten dat hier in Nederland een heel andere mentaliteit heerst. Hier verwachten we iets anders. Hier mogen vrouwen wel auto rijden, bijvoorbeeld. Sowieso snap ik niet dat je ontsnapt uit een streng regime en dan in een vrij land als Nederland nog zo streng gaat leven. Bovendien: als je ervoor kiest om naar hier te komen dan heb je niet alleen de lusten, maar ook de lasten. Je kunt niet naar hier komen en lekker je eigen ding blijven doen."

Stage
Om dat proces beter te laten verlopen, heeft El-Khassim een oplossing. "Je moet die mensen verplichten om op een maatschappelijke stage te gaan. Verplicht participeren. Zo kunnen ze zien hoe we hier met vrouwen, kinderen, mensen met een andere geaardheid omgaan. Zodat ze precies weten hoe we hier denken.”

Lichamelijk contact
El-Khassim, zelf gematigd moslim, legt uit waar de reactie van die sollicitant vandaan komt. “De Islam heeft 73 verschillende stromingen, van gematigd tot zeer extreem. In die extreme stromingen, in de Salafistische stroming, zijn de taken van de man en de vrouw absoluut gescheiden. Vrouwen mogen in landen als Saoedi-Arabië bijvoorbeeld geen autorijden. De vrouw dient zich daarnaast te beschermen voor het mannelijke geslacht. Dat kan namelijk leiden tot romantiek. Dat beschermen is heel breed: bijvoorbeeld met een boerka. Maar ze mogen ook geen handen schudden met het mannelijke geslacht. Handen schudden zien ze namelijk als lichamelijk contact."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom