Fantastisch eten? Dat kan met dit boek vol tips van chefs uit de eigen regio
BERGEN OP ZOOM - Ten onrechte vormt De Brabantse Wal een witte vlek op de nationale culinaire kaart, stelt Margot Haest uit Bergen op Zoom. Reden voor een boek met chefs van restaurants, makers van streekproducten en specialisten uit de regio, vol recepten en tips. ,,Mensen met passie voor eten en drinken, net als ik.”
Delen per e-mail
Benieuwd wat chef Pieter Bosters van sterrenrestaurant Mijn Keuken in Wouw drijft? Hoe je zijn Bergse ansjovis rauw gemarineerd thuis zelf kunt bereiden: zoals de chef, of ‘the easy way’? Geïnteresseerd hoe Maarten Hamel in ‘t Geheim van Bergen het vlees bereidt van de Berkshire-varkens die hij met zijn vrouw Josephine zelf fokt in Steenbergen?
Op zoek naar tips van wijndeskundige Gerhard Horstink uit Hoogerheide die de veertig recepten in het boek van een passend wijnadvies voorziet? Of nieuwsgierig naar de guilty pleasure van sous-chef Floris Vriens van ‘t Spuihuis in Bergen op Zoom? (Antwoord: een wrap met ‘La Vache qui rit’, rookworst en sambal).
Via blog en burn-out
Voor elk wat wils in ‘De Smaak van De Brabantse Wal & omgeving’, dat behalve een gastronomische dwarsdoorsnede van West-Brabant ook een persoonlijke mijlpaal is voor Haest (52). Al tijdens haar marketingloopbaan begon ze voor haar plezier het foodblog ‘De Smaak van Margot’, maar kwam in 2018 met een burn-out thuis te zitten.
Nu ligt haar eerste boek bij de drukker en heeft ze haar eigen bedrijf Communicatie met Smaak opgericht. ,,Ik kan nu in alles mijn eigen keuzes maken en schrijven over wat ik leuk vind, namelijk koken en eten. Dat geeft me de energie die ik een hele tijd kwijt was.”
Pottenkijken
Het kwartje viel eind 2019, bij de presentatie van het kookboek ‘Pottenkijken in Zeeuws Vlaanderen’, door fotograaf Mark Neelemans. ,,Later zocht ik hem op en toen ik terug naar huis reed, wist ik het: ik maak een boek over De Brabantse Wal. Precies het project dat al lang verborgen zat in mijn hoofd.”
Ze benaderde fotograaf Gijs Proost uit Bergen op Zoom. ,,Die is goed in portretten en food-fotografie.” Bram de Crom, haar achterneef en grafisch vormgever, raakte ook meteen enthousiast. ,,We zaten snel met zijn drieën op één lijn.” Later haakte Joyce van Loon aan als redacteur.
Plots wist ik het: ik maak een boek over De Brabantse Wal, precies het project dat al lang verborgen zat in mijn hoofd
Door haar blog kende Haest al ondernemers in de regio. ,,Dan kom je makkelijker binnen.” Eind januari volgde het eerste interview, bij wijnboer Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal in Ossendrecht. Maar toen kwam corona. ,,Balen, maar ik wilde door. Juist omdat de horeca een boost nodig had. En omdat mensen thuis ook kunnen genieten van producten en mooie recepten uit de regio.”
Fotograaf in quarantaine
Dat haar fotograaf in quarantaine moest, leverde de cover voor het boek op. ,,Ik sprak 36 mensen, wie zet je dan voorop? En allemaal gaat ook niet. Als dummy maakte Gijs thuis dan maar een foto van zijn vrouw, proevend van een lepel. Dat bleek zo’n fraai profiel. Ik dacht: ‘Mooier wordt het niet als ik daar zelf ga staan, dus prijkt haar silhouet op de kaft.”
De portretfoto’s van de geïnterviewden zijn zwart-wit. ,,Dat vind ik stijlvol.” Gesprekken leidden tot ideeën. ,,Chef Mark van Loon van restaurant In de Oude Stempel in Steenbergen had zo’n mooie uitspraak: ‘De Brabantse Wal staat tot zijn enkels in de Oosterschelde’. Dus toen we na de lockdown weer foto’s konden maken, hebben we hem met zijn voeten in het water gezet.”
Klassiek ijskarretje
Verder zien we Pieter Bosters van Mijn Keuken die ingrediënten plukt in de natuur en de Bergse ijsmaker Coen Crusio, een familietraditie sinds 1915, met een klassiek ijskarretje. ,,Die fotosessies vond ik echt een feestje, ik zag het boek voor mijn ogen tot stand komen.”
Behalve fraaie natuur herbergen de Brabantse Wal-gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Roosendaal ook gastronomische pareltjes, stelt Haest. ,,Ik laat chefs zien als mens, en wat ze bereiden met streekproducten als aardbeien, asperges, ansjovis, maar ook aubergines of overige groenten van hier. En deels ook met ingrediënten van elders.”
Behalve fraaie natuur vind je hier ook culinaire pareltjes, ik laat chefs en specialisten zien en wat ze kunnen met streekproducten
Het stoort Haest dat de Brabantse Wal een blinde vlek lijkt voor culinaire media. ,,Terwijl hier fantastische chefs rondlopen. In de Randstad weten ze dat amper. Belgen weten ons wel te vinden, maar die zijn veel meer met goed eten bezig en bereid ervoor om te rijden.”
Ook sprak Haest enkele chefs uit de omgeving, zoals die van Tilia in Etten-Leur, Vista te Willemstad en O&O in Sint Willebrord, plus de culinair adviseurs van Sligro en van OFYR buitenkeukens. ,,Ik wilde de hele keten laten zien.”
Kaasplankje en biertips
Om het boek toegankelijk te houden, kiest ze voor compacte teksten, gelardeerd met weetjes en tips. Hoe stel je een leuke kaasplank samen? Welk biertje past bij welk gerecht? Luchtvaarttechnicus Bertram van Beers, nu biersommelier, weet er alles van. Groenteteler Michiel de Hoog uit Kruisland studeerde rechten, maar noemt het opzeggen van zijn kantoorbaan zijn beste besluit ooit. Het zijn personen die Haest aanspreken.
'Volg je hart, dat klopt altijd', zei Jonnie Boer ooit. Dat is nu mijn motto
,,Daarom ben ik zo blij geworden van dit project. Ik kon praten met mensen die met een enorme passie hun werk doen. Je moet doen waar je je goed bij voelt. Die keuze heb ik ook gemaakt door mijn burn-out. Ik hoorde chef Jonnie Boer van De Librije in Zwolle ooit zeggen: ‘Volg je hart, dat klopt altijd’. Dat is sindsdien mijn motto.”
Over het boek
‘De Smaak van de Brabantse Wal & omgeving’ wordt 2 november gepresenteerd, hoe is afhankelijk van de corona-situatie dan. Vanaf 3 november is het verkrijgbaar. Het boek kan nu al besteld worden via www.desmaakvandebrabantsewal.nl. Actieprijs bij voorinschrijving: 29,95 euro, normale prijs 34,95 euro. Pagina’s: 220. Oplage: 2500. Drukkerij: Altorffer in Roosendaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buurt nieuwe Bravis ziekenhuis: geen trek in ‘Ziggo Dome’ voor de deur
ROOSENDAAL - De ontgoocheling bij direct omwonenden is groot: reële kans dat buitengebied Bulkenaar in Roosendaal, waar het nieuwe Bravis ziekenhuis gaat landen, veel grootschaliger en massiever bebouwd wordt dan oorspronkelijk gemeld. -
Pand van café in Steenbergen drie maanden op slot na drugsvondst in januari
STEENBERGEN - Een pand aan de Kaaistraat in Steenbergen is per direct voor drie maanden gesloten. Eerder dit jaar werden in een verborgen ruimte in het pand - een café - zo'n vijfhonderd wietplanten, harddrugs en cash geld gevonden. Dat heeft de burgemeester besloten, zo meldt de gemeente. -
Goed Nieuws
Stuur ons uw goed nieuws-foto
Vreugde om een (klein-)kind of een studie afgerond? Pas getrouwd, een huwelijksmijlpaal of een jubileum op het werk? Een bijzonder familie-uitje, vriendinnenweekend of geweldige (sport)prestatie? Stuur ons uw goed nieuws-foto! -
PREMIUM
Kappers volop in voorbereiding: ‘Er zit drie meter tussen de stoelen’
BREDA/BERGEN OP ZOOM - Mogen kappers vanaf 2 maart weer aan de slag? Het lijkt erop dat het kabinet groen licht geeft. De nodige voorbereidingen voor de heropening worden daarom al flink getroffen. -
PREMIUM
Vertrekkende baas recherche: ‘Drugs veruit onze grootste werkverschaffer’
BREDA - In zijn politieloopbaan maakte Rienk de Groot (59) veel geweld mee. Hij stuurde in 2004 de Bijzondere Bijstandseenheid aan die in het Laakkwartier in Den Haag leden van de terroristische Hofstadgroep moest oppakken. Bij die actie gooide een terrorist een handgranaat naar het arrestatieteam. Meerdere politiemensen raakten zwaargewond.
-
PREMIUMvideo
Autoliefde roest niet: zelfs klassiekers ‘in verregaande staat van ontbinding’, gaan nu als warme broodjes
WEST-BRABANT - Terwijl de verkoop van nieuwe auto’s hard onderuit knalde, gaat de handel in oldtimers ‘skyhigh’. Zelfs in ‘verregaande staat van ontbinding’ gaan ze als warme broodjes bevestigen liefhebbers en handelaren. Bredanaar Stefan Backx is aan een Renault 4CV begonnen. ,,Hier krijg ik energie van, dat is belangrijk in deze tijd.” -
boswachterscolumn
Niet alleen mensen gingen het natuurijs op
Ook de boswachter kreeg schaatskoorts tijdens de ouderwetse winter. ,,Wat was het een bonte verzameling die het ijs op ging." -
PREMIUM
Wat doen ondernemers met al die vrije tijd? ‘Evenementen zijn mijn passie, maar het bouwbedrijf staat ook als een huis’
De horeca, de theaterwereld, kappers en ondernemers in de evenementenbranche; alle ondernemers die binnen door de coronacrisis getroffen branches werken, zitten nu thuis. Hoe spenderen ze hun plotselinge overvloed aan vrije tijd?
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom