Fantastisch eten? Dat kan met dit boek vol tips van chefs uit de eigen regio
BERGEN OP ZOOM - Ten onrechte vormt De Brabantse Wal een witte vlek op de nationale culinaire kaart, stelt Margot Haest uit Bergen op Zoom. Reden voor een boek met chefs van restaurants, makers van streekproducten en specialisten uit de regio, vol recepten en tips. ,,Mensen met passie voor eten en drinken, net als ik.”
Benieuwd wat chef Pieter Bosters van sterrenrestaurant Mijn Keuken in Wouw drijft? Hoe je zijn Bergse ansjovis rauw gemarineerd thuis zelf kunt bereiden: zoals de chef, of ‘the easy way’? Geïnteresseerd hoe Maarten Hamel in ‘t Geheim van Bergen het vlees bereidt van de Berkshire-varkens die hij met zijn vrouw Josephine zelf fokt in Steenbergen?
Op zoek naar tips van wijndeskundige Gerhard Horstink uit Hoogerheide die de veertig recepten in het boek van een passend wijnadvies voorziet? Of nieuwsgierig naar de guilty pleasure van sous-chef Floris Vriens van ‘t Spuihuis in Bergen op Zoom? (Antwoord: een wrap met ‘La Vache qui rit’, rookworst en sambal).
Via blog en burn-out
Voor elk wat wils in ‘De Smaak van De Brabantse Wal & omgeving’, dat behalve een gastronomische dwarsdoorsnede van West-Brabant ook een persoonlijke mijlpaal is voor Haest (52). Al tijdens haar marketingloopbaan begon ze voor haar plezier het foodblog ‘De Smaak van Margot’, maar kwam in 2018 met een burn-out thuis te zitten.
Nu ligt haar eerste boek bij de drukker en heeft ze haar eigen bedrijf Communicatie met Smaak opgericht. ,,Ik kan nu in alles mijn eigen keuzes maken en schrijven over wat ik leuk vind, namelijk koken en eten. Dat geeft me de energie die ik een hele tijd kwijt was.”
Pottenkijken
Het kwartje viel eind 2019, bij de presentatie van het kookboek ‘Pottenkijken in Zeeuws Vlaanderen’, door fotograaf Mark Neelemans. ,,Later zocht ik hem op en toen ik terug naar huis reed, wist ik het: ik maak een boek over De Brabantse Wal. Precies het project dat al lang verborgen zat in mijn hoofd.”
Ze benaderde fotograaf Gijs Proost uit Bergen op Zoom. ,,Die is goed in portretten en food-fotografie.” Bram de Crom, haar achterneef en grafisch vormgever, raakte ook meteen enthousiast. ,,We zaten snel met zijn drieën op één lijn.” Later haakte Joyce van Loon aan als redacteur.
Plots wist ik het: ik maak een boek over De Brabantse Wal, precies het project dat al lang verborgen zat in mijn hoofd
Door haar blog kende Haest al ondernemers in de regio. ,,Dan kom je makkelijker binnen.” Eind januari volgde het eerste interview, bij wijnboer Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal in Ossendrecht. Maar toen kwam corona. ,,Balen, maar ik wilde door. Juist omdat de horeca een boost nodig had. En omdat mensen thuis ook kunnen genieten van producten en mooie recepten uit de regio.”
Fotograaf in quarantaine
Dat haar fotograaf in quarantaine moest, leverde de cover voor het boek op. ,,Ik sprak 36 mensen, wie zet je dan voorop? En allemaal gaat ook niet. Als dummy maakte Gijs thuis dan maar een foto van zijn vrouw, proevend van een lepel. Dat bleek zo’n fraai profiel. Ik dacht: ‘Mooier wordt het niet als ik daar zelf ga staan, dus prijkt haar silhouet op de kaft.”
De portretfoto’s van de geïnterviewden zijn zwart-wit. ,,Dat vind ik stijlvol.” Gesprekken leidden tot ideeën. ,,Chef Mark van Loon van restaurant In de Oude Stempel in Steenbergen had zo’n mooie uitspraak: ‘De Brabantse Wal staat tot zijn enkels in de Oosterschelde’. Dus toen we na de lockdown weer foto’s konden maken, hebben we hem met zijn voeten in het water gezet.”
Klassiek ijskarretje
Verder zien we Pieter Bosters van Mijn Keuken die ingrediënten plukt in de natuur en de Bergse ijsmaker Coen Crusio, een familietraditie sinds 1915, met een klassiek ijskarretje. ,,Die fotosessies vond ik echt een feestje, ik zag het boek voor mijn ogen tot stand komen.”
Behalve fraaie natuur herbergen de Brabantse Wal-gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Roosendaal ook gastronomische pareltjes, stelt Haest. ,,Ik laat chefs zien als mens, en wat ze bereiden met streekproducten als aardbeien, asperges, ansjovis, maar ook aubergines of overige groenten van hier. En deels ook met ingrediënten van elders.”
Behalve fraaie natuur vind je hier ook culinaire pareltjes, ik laat chefs en specialisten zien en wat ze kunnen met streekproducten
Het stoort Haest dat de Brabantse Wal een blinde vlek lijkt voor culinaire media. ,,Terwijl hier fantastische chefs rondlopen. In de Randstad weten ze dat amper. Belgen weten ons wel te vinden, maar die zijn veel meer met goed eten bezig en bereid ervoor om te rijden.”
Ook sprak Haest enkele chefs uit de omgeving, zoals die van Tilia in Etten-Leur, Vista te Willemstad en O&O in Sint Willebrord, plus de culinair adviseurs van Sligro en van OFYR buitenkeukens. ,,Ik wilde de hele keten laten zien.”
Kaasplankje en biertips
Om het boek toegankelijk te houden, kiest ze voor compacte teksten, gelardeerd met weetjes en tips. Hoe stel je een leuke kaasplank samen? Welk biertje past bij welk gerecht? Luchtvaarttechnicus Bertram van Beers, nu biersommelier, weet er alles van. Groenteteler Michiel de Hoog uit Kruisland studeerde rechten, maar noemt het opzeggen van zijn kantoorbaan zijn beste besluit ooit. Het zijn personen die Haest aanspreken.
'Volg je hart, dat klopt altijd', zei Jonnie Boer ooit. Dat is nu mijn motto
,,Daarom ben ik zo blij geworden van dit project. Ik kon praten met mensen die met een enorme passie hun werk doen. Je moet doen waar je je goed bij voelt. Die keuze heb ik ook gemaakt door mijn burn-out. Ik hoorde chef Jonnie Boer van De Librije in Zwolle ooit zeggen: ‘Volg je hart, dat klopt altijd’. Dat is sindsdien mijn motto.”
Over het boek
‘De Smaak van de Brabantse Wal & omgeving’ wordt 2 november gepresenteerd, hoe is afhankelijk van de corona-situatie dan. Vanaf 3 november is het verkrijgbaar. Het boek kan nu al besteld worden via www.desmaakvandebrabantsewal.nl. Actieprijs bij voorinschrijving: 29,95 euro, normale prijs 34,95 euro. Pagina’s: 220. Oplage: 2500. Drukkerij: Altorffer in Roosendaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUM
Voorlopig genoeg nieuwe woningen in de pijplijn: ‘Maar ontwikkelaars kunnen op de rem trappen’
BERGEN OP ZOOM - Terwijl de bouw van nieuwe woningen landelijk afvlakt, loopt de woningbouw op de Brabantse Wal nog in de pas. Zo heeft Bergen op Zoom dit jaar 700 woningen in de pijplijn zitten. ,,De vraag is alleen: kunnen we die aantallen vasthouden?” -
PREMIUM
Het Gouvernement opent na jarenlange renovatie de deuren als restaurant met plek voor 240 gasten
BERGEN OP ZOOM - Het heeft ondernemer Marcel Simons bloed, zweet en tranen gekost. Maar na ruim zeven jaar plannen smeden is het eindelijk zover: het Gouvernement heropent maandag de deuren als restaurant de Gouverneur. ,,Het is een kwestie van een hele lange adem hebben.” -
PREMIUM
Verhitte Bergse raad om Parkkeetje: ‘Dit college, het voorgaande en de ambtenaren hebben gefaald’
BERGEN OP ZOOM - Is het Parkkeetje aan de Zuidzijde Zoom wel of geen monument. Daar moest de discussie in de raad donderdagavond eigenlijk over gaan. Maar het ontaardde in gebekvecht. ,,Dit college, het voorgaande en de ambtenaren hebben gefaald”, roept Louis van der Kallen met overslaande stem. -
Compleet genoveerd Gouvernement dit jaar het podium van het Bergse ondernemersgala
BERGEN OP ZOOM - Welke Bergse ondernemer treedt in de voetsporen van horecaman René Vermeulen of de Bergse ondernemersfamilie Wattimena? Dat wordt na drie jaar afwezigheid bekendgemaakt op het Aangenaam GoBoZ Ondernemersgala in het Gouvernement.
-
Huijbergse kinderen goed op de hoogte van klimaat en duurzaamheid
De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Ste. Marie in Huijbergen kwamen gistermiddag goed ingepakt naar hun school. Thuis waren de warme truien uit de kast gehaald voor een uurtje les over het milieu, door de Woensdrechtse wethouder Thierry de Heer. -
-
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom