Jan Gorissen (links) toont trots de erepenning die hij net heeft ontvangen van burgemeester Ruud van den Belt.
Volledig scherm
Jan Gorissen (links) toont trots de erepenning die hij net heeft ontvangen van burgemeester Ruud van den Belt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Erepenning voor Jan Gorissen komt uit het hart van de Steenbergse gemeenschap

STEENBERGEN - Van kinds af aan helpt hij ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Reden genoeg voor burgemeester Ruud van den Belt om Steenbergenaar Jan Gorissen (70) te onderscheiden met een erepenning voor zijn jarenlange maatschappelijke betrokkenheid. Een penning die sinds de gemeentelijke herindeling in 1997 hooguit dertien keer is uitgereikt.

Quote

Als ik heel eerlijk ben, maakt deze erepenning meer indruk dan de koninklij­ke onderschei­ding van destijds

Jan Gorissen, vrijwilliger

,,Deze erkenning geeft een extra stimulans om nog even door te gaan", zegt Gorissen, nadat hij de erepenning in ontvangst heeft genomen. Anderhalf jaar is Jos Buijs, de tante van Gorissen, bezig geweest met het aanvragen van de erepenning. ,,Dat was nog niet zo makkelijk", zegt ze. ,,Een koninklijke onderscheiding had hij al."

Als Gorissen bij Buijs op bezoek kwam, ontfutselde ze allerlei informatie over zijn vrijwilligerswerk. ,,Op een gegeven moment had ik een hand vol kladjes. Ongelooflijk wat die man allemaal heeft gedaan en nog altijd doet. Je kunt 'm bij nacht en ontij bellen."

Inzet voor zwakkeren

Van kinds af aan zet Gorissen zich in voor de zwakkeren in de samenleving. Zoals ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Wat begon met boodschappen doen en het vervoeren van mensen uit zijn omgeving, groeide uit tot bestuursfuncties in het lokale verenigingsleven, de gemeenteraad en dertig jaar is hij actief voor de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie.

‘Vrijwilligerswerk groei je in’

Gorissen is verrast. ,,Dit had ik niet verwacht. Als ik heel eerlijk ben, maakt deze erepenning meer indruk dan de koninklijke onderscheiding van destijds. Die kreeg ik voor de veertien jaar dat ik actief ben geweest in de raad. De politiek was een bewuste keuze. Het vrijwilligerswerk daar groei je in."

Quote

Ongeloof­lijk wat die man allemaal heeft gedaan en nog altijd doet. Je kunt 'm bij nacht en ontij bellen

Jos Buijs, tante van Jan Gorissen

Nog altijd is hij vijftig uur per week bezig. ,,Van het voornemen om het iets rustiger aan te doen is nog niet gekomen", zegt hij. ,,Eigenlijk gaat het, nu ik een nieuwe heup heb, veel makkelijker. Ik kan het zonder pijnstillers af."

Burgemeester Ruud van den Belt heeft veel respect Gorissen. ,,Vandaar deze onderscheiding. Die komt uit het hart van de Steenbergse gemeenschap."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom