Erepenning Steenbergen voor Han Leune en Frans van Eekelen: ‘Zij schreven de geschiedenis van de stad’
STEENBERGEN - Zij schreven de geschiedenis van Steenbergen en verdienen het om zelf vereeuwigd te worden. Dat zei burgemeester Ruud van den Belt woensdag bij de uitreiking van de gemeentelijke Erepenning aan Han Leune en Frans van Eekelen.
De uitreiking in het gemeentehuis aan de totaal verraste geschiedschrijvers was alweer een bijzonder moment in het lopende jubileumjaar rond het 750-jarig bestaan van Steenbergen.
Juist in het jaar waarin de stadshistorie wordt gevierd, is het belangrijk om de twee oud-inwoners te eren voor hun verdiensten, aldus het gemeentebestuur. Schrijven over geschiedenis is één, maar zorgen dat die historie bekend raakt onder een breed publiek is twee. Leune en Van Eekelen slaagden daarin met vlag en wimpel.
IJzersterke band
Frans van Eekelen (1948), geboren en getogen in Steenbergen, ging pas na zijn pensionering geschiedenis studeren en stortte zich daarna op de historie van zijn stad. Hoewel hij al vele jaren in Rotterdam woont, bleef zijn band met Steenbergen ijzersterk.
Dat leidde in 2014 tot zijn boek ‘De Vloek van de Zeemeerminnen’, gevolgd door ’Een verdeelde stad/Verzet in Steenbergen 1940-1945’, verschenen in 2019. Vervolgens gaf hij zijn ziel en zaligheid aan de totstandkoming van het dikke Jubileumboek dat eind vorig jaar verscheen ter gelegenheid van 750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente.
Zonder de inbreng van Van Eekelen zou het onmogelijk zijn geweest de geschiedenis van alle kernen over de periode 1272-1953 te verenigen en te vereeuwigen, aldus burgemeester Van den Belt. Gedurende dit jubileumjaar verzorgt Van Eekelen ook nog diverse lezingen.
Han Leune (1945) werd geboren in Sint Philipsland, maar groeide op in Steenbergen en woont sinds 1979 in Capelle aan den IJssel. Bijna veertig jaar lang was hij als hoogleraar en plaatsvervangend rector magnificus bij promotieplechtigheden. Hij werd al eerder benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau en onderscheiden met de Ad Fontespenning van de Erasmus Universiteit. Er is zelfs een penning die zijn naam draagt.
‘Van onschatbare waarde’
Daar is woensdag de Erepenning van Steenbergen aan toegevoegd omdat Leune op vrijwillige basis uitgebreid wetenschappelijk onderzoek deed naar de geschiedenis van Steenbergen. Hieruit zijn tientallen publicaties, boeken en lezingen voortgekomen. Die zijn ‘van onschatbare waarde’, vindt de gemeente.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wandelvierdaagse Halsteren aan zijden draadje
HALSTEREN - De wandelvierdaagse Halsteren gaat dit jaar niet door. Gooide vorig jaar corona roet in het eten, nu is het vooral een gebrek aan ‘helpende handjes’. Zonder extra vrijwilligers en nieuwe bestuursleden is het nog maar de vraag op de vierdaagse in 2023 gelopen kan worden. -
PREMIUM
Van het pesthuis tot de middeleeuwse jaarmarkt, Bergse jeugd beleeft geschiedenisles van hun leven
BERGEN OP ZOOM - ‘Wat is dat voor gek gymtoestel’, roept een van de kinderen wijzend naar de galg op de Grote Binnenplaats van Het Markiezenhof. Het marteltuig trekt veel bekijks bij de jonge bezoekers aan de jeugdmonumentendag. -
PREMIUM
Nino de Jong naar Amerikaanse opleidingsploeg Hagens Berman
Nino de Jong maakt de overstap naar Hagens Berman Axeon Cycling Team. De 18-jarige renner uit Steenbergen komt vanaf 1 augustus als stagiair uit voor de Amerikaanse opleidingsploeg van directeur Axel Merckx en ploegleider Koos Moerenhout. Het volgende seizoen treedt hij formeel in dienst van het team. -
PREMIUM
Virus laait op, ziekteverzuim blijft hoog: hoe komen verpleeghuizen in West-Brabant de zomer door?
BERGEN OP ZOOM/BREDA - Ga er maar aan staan: oplaaiende corona, een onverminderd hoog ziekteverzuim in de zorg en dan staan bovendien de vakanties voor de deur. Hoe komen de verpleeghuizen in West-Brabant de zomer door? -
Auto flink beschadigd door brand in Steenbergen
STEENBERGEN - Een auto is zondagavond flink beschadigd geraakt door een brand. De wagen stond op een parkeerplaats aan de Oosterzeel in Steenbergen.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom