In de omgeving van de oude suikerfabriek vindt het tweedaagse foodfestijn 'n Bietje Koekoek voor het eerst plaats.
Volledig scherm
In de omgeving van de oude suikerfabriek vindt het tweedaagse foodfestijn 'n Bietje Koekoek voor het eerst plaats. © Foto: Ramon Mangold

Enthousiaste reacties van bezoekers Bietje Koekoek in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - Uit alle macht probeert organisator Petra Wevers zaterdag de banners voor de Pulphal in Zevenbergen zo te manoeuvreren dat ze zich staande houden in de straffe wind. Het opwaaiende zand maakt het haar bepaald niet makkelijk, maar na wat proberen staan ze dan toch.

Onderwijl druppelen de bezoekers binnen en kijken hun ogen uit. De hal is volgetast met kraampjes met uitgestalde streekproducten. Ingemaakte groente en fruit, kaas, champions in allerlei soorten en maten. Iemand perst op ambachtelijke wijze sap uit appels en bij zijn uitstalling is appel- en perensap te koop. Terwijl Wevers bij de ingang verder werkt, wordt ze regelmatig aangesproken. 

Complimenten
Door mensen die net een rondje hebben gemaakt. Ze wordt met complimenten overladen, het foodfestijn Bietje Koekoek valt duidelijk in de smaak. ,,Het loopt heel goed", zegt Wevers. ,,Ik krijg zelfs al vragen van mensen of ze volgend jaar ook mee mogen doen. Maar ik denk dat het iets eenmaligs blijft. De twee eigenaren van de loodsen waar we het festival houden willen de panden verkopen. Bovendien zijn er bouwplannen voor het terrein."

Het festivalterrein bestaat uit twee hallen die redelijk dicht bij elkaar staan. Na een korte tippel kom je van de Pulphal naar het Ketelhuis. Ook daar is van alles te zien en beleven. Sinds 2002 is dit onder meer het onderkomen van Rail Kontakt, de modelspoorgroep Zevenbergen. En laat het dit weekend nu juist ook het open modelspoorweekend zijn.  

,,We kunnen zo mooi meeliften op Bietje Koekoek", zegt voorzitter Ruud Kalman van Rail Kontakt terwijl hij de laatste hand legt aan het podiumpje waarop zijn model van het oude station van Lage Zwaluwe prijkt. Anderhalf jaar monnikenwerk  heeft hij er op zitten om het station, dat tijdens de tweede wereldoorlog werd verwoest, op schaal na te bouwen. ,,Maximaal 1,5 uur per avond, want anders gaan je ogen twitteren."

Spoorlijn
In hun onderkomen rijden treintjes op en neer over een baan van liefst 37 meter lang. Bijna dertig jaar bouwen ze nu de spoorlijn vanaf de markbrug tot aan de suikerfabriek op schaal na, inclusief alle huizen en gebouwen zoals het er in de periode van 1920 tot 1950 uitzag. ,,En het is nooit af", aldus Kalman. Boven op zolder zetten ze het ouwe spooremplacement van Lage Zwaluwe uit 1913 in elkaar. Daar rijden de treinen waarschijnlijk eind dit jaar.

In de omgeving van de oude suikerfabriek vindt het tweedaagse foodfestijn 'n Bietje Koekoek voor het eerst plaats. Ook de daar gevestigde modelspoorvereniging 'Railkontact' had openhuis.
Volledig scherm
In de omgeving van de oude suikerfabriek vindt het tweedaagse foodfestijn 'n Bietje Koekoek voor het eerst plaats. Ook de daar gevestigde modelspoorvereniging 'Railkontact' had openhuis. © Foto: Ramon Mangold

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom